Pink lett a hó az Olasz-Alpokban, mi jöhet még vajon ezek után?!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják, a jelenséget algák okozzák - írta a The Guardian online kiadása hétfőn.

A gleccserek felszínének rózsaszín hava algák számlájára írható, Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

 “Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban” – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.
    

A sarkvidéken készült a kép még korábban.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy jobban olvad tőle a hó, ugyanis a jég a napsugarak 80%-át visszaveri, viszont az algának “köszönhetően” a rozsaszín árnyalattól sötétebb lesz a jég. Tehát sokkal több napfényt nyel el és így felgyorsul a jég olvadása. És ahogyan egyre gyorsabban olvad a jég, egyre több alga jelenik meg, amiért az olvadás miatt több vízhez és levegőhöz jutnak. Ennek a folyamatnak a következtében színeződik rózsaszínre a jég. Emellett görögdinnye hónak is szokták hívni ezt a kétségkívül látványos, ámbár felmelegedés szempontjából szerencsétlen jelenséget. Ha netán valakinek sikerülne elcsípnie egy ilyen rózsaszínes- dinnyés színű havas lankát, semmiképpen se próbálja megkóstolni a havat, ugyanis emésztőrendszeri megbetegedést okozhat.

Előző sztori

Megszokhatja az embert a koronavírus?

Következő sztori

Futó románc vagy szerelem? Mihez kezd majd a PMFC-vel az új tulajdonos?