Címlap Arc Tomin Lili az...

Tomin Lili az ország egyik legjobb croissant-ját süti

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pékek, akik a környék legjobb kenyereit sütik. A jó kenyér szeretete vette rá őket, hogy sütni kezdjenek. Egyre többen vannak és egyikük sem péknek készült. Sorozatunkban olyan pécsi pékeket mutatunk be, akiknél a kenyér csak lisztből, vízből, sóból áll. Sorozatunk legújabb alanya Tomin Lili a morzsából.

Croissant, palmeras, kardamonos tekercs, galette, babka – csak néhány azon péksütemények közül, amelyeket eredeti minőségben először kóstolhatunk Pécsen. A nyitást hosszú, több hónapos előkészület előzte meg. Tomin Lilit sokan ismerhetik Pécsről. Néhány éves fővárosi kitérő után Lili férjével, Benkő Zolival úgy döntött, hogy Pécsen telepednek le, és megnyitották a Morzsát.

Tomin Lili és Benkő Zoli

A Morzsában Lili viszi a pékséget, ahol a péksütemények mellett kovászos kenyér is készül.

Kakaós csiga, kenyér és galette

Lili élete gyerekkora óta a sütemények körül forog, olyannyira, hogy 2017-ben az övé lett a legjobb croissant a budapesti Kenyérlelke fesztiválon, majd 2018-ban alapította a Nor/ma pékséget Budapesten.

Lili férjével a Kenyérlelke fesztiválon 2017-ben (fotó: Németh Áron/Kenyérlelke)

– Sosem vettem kenyeret magamnak, mindig is sütöttem. Amikor kicsi voltam, átjártam a szomszéd nénihez sütni. De anyu és a nagymamám is úgymond sütős volt, így felnőtt fejjel nem volt kérdés, mivel szeretnék foglalkozni – mondta a Pécs Aktuálnak Lili.

– Nem szeretem az “átlagos” pékségeket, nem eszem meg azt a kenyeret. Ha épp nincs otthon kenyér, gyorsan sütök valamit a gyerekeknek reggelire, legyen az akár egy palacsinta vagy egy kardamonos tekercs. Sosem felejtem el, ahogy apukám mondta: „nem igaz, hogy még ehhez sem eszel kenyeret.”

Egyszerűen jó kenyeret szeretnék adni, ennyi. Nem az a lényeg, hogy szép legyen, csak az, hogy finom legyen, vékony héjjal, és fontos, hogy ropogjon, ne legyen száraz a belseje, valamint több napig is legyen élvezeti értéke – mondta Lili.

Az csak véletlen egybeesés lehet, hogy 1985 júliusában, Lili születése utáni első hétvégén a helyi újság épp arról írt, hogy „a pécsiek többsége a régi igazi kenyerekről nosztalgiázik, olyanról, amit még vidéken a nagyszülők sütnek”. Az újságcikk a kor elvárásainak megfelelően egekbe magasztalja a Pécsi Sütőipari Vállalatot, ahol nagyipari módszerrel napi 32 tonna „kenyér” sül.

Lilivel együtt jelenleg hét kovásszal sütő pék vagy pékség van a városban. Róluk már korábban irtunk: Dobó Farkas, Horváth Zsombor, Leskovár Kata, Kovács Emese, Nyírő Tomi és Váczi Gergő.