Címlap Balhé Elképesztő: e...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészen különleges büntetőügy veszi kezdetét szerda reggel a Pécsi Törvényszéken. A vádirat szerint engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjából bizonyos részeket az egyik pécsi klinikán, az eltávolított testrészeken orvosok gyakorolhatták a műtéti fogásokat.

Az elsőrendű vádlott fül-orr-gégész szakorvos, igazgatóként 2011-től 2020. március 15-ig dolgozott a fül-orr-gégészeti klinikán, valamint egy alapítvány kuratóriumi elnöke, amelynek székhelye a klinika, ahol dolgozik. A másodrendű vádlott boncmester egy patológiai intézetben, ahol munkairányítói jogkörrel is bír. A harmadrendű vádlott adjunktus, fül-orr-gégész szakorvos, intézetigazgató-helyettes.

A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott 2019 januárjában két napra, magyar és külföldi orvosok részére – sziklacsont-fúrás gyakorlásának céljából – sziklacsont-kurzust szervezett, amit széles körben hirdetett meg. A kurzuson az elsőrendű vádlott személyenként 3-3 darab, holttestekből kivett humán sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek. A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, amit az orvostudományi egyetemi oktatás során holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

2018 januárjától az végéig az elsőrendű vádlott megbízása szerint a másodrendű vádlott a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztani kívánt holttestekből, oktatási célból, folyamatosan, havi rendszerességgel legalább 15-20 darab, összesen 320 darab sziklacsontot, valamint nyakszirtcsont töredéket távolított el, amelynek ellenében több esetben darabonként 2500 forint készpénzt kapott. A boncmester számára a jogszabályok nem biztosítanak erre lehetőséget. A másodrendű vádlott tevékenységét az arra jogosult patológusok jelenléte, felügyelete és tudta nélkül végezte.

Az elsőrendű vádlott által meghirdetett kurzus részvételi díja személyenként 40 000 forint volt, míg a holttestekből származó sziklacsonton történő fúrás gyakorlására jelentkezőknek személyenként 60 000 forint volt, ez utóbbiba – személyes haszonszerzés érdekében – az elsőrendű vádlott beépítette a sziklacsontok beszerzésének „munkadíját” és azok „ellenértékét” is, mint részvételi díjat, amit a résztvevők az elsőrendű vádlott által irányított alapítványnak fizették meg.

A vádirat szerint a harmadrendű vádlott a kurzusokon oktatóként vett részt, maga is végzett sziklacsont fúrást úgy, hogy tudta, hogy az elsőrendű vádlott a képzéshez a csontokat hosszabb időn keresztül folytatott jogellenes eljárásban szerezte be. A harmadrendű vádlott külföldi tartózkodása során új műtéti technikákat tanult, amelyek oktatásához 8 darab sziklacsontot vitt magával az egészségügyi törvényben meghatározott feltételek hiányában.

Az ügyészség a vádlottakat társtettesként, egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében kereskedéssel, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével, az elsőrendű vádlottat további bűncselekmények elkövetésével, így halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettével és folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével is vádolja.

(Illusztráció: Dreamstime)