Címlap Balhé Elvállalta a ...

Elvállalta a zöld civil védelmét, felmondták a szerződését az önkormányzati cégnél a pécsi ügyvédnek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majdnem tizenkét évig dolgozott a Pécs-Pogányi Repülőteret működtető cégeknek Halmos Péter, ügyvéd; kezdetektől változatlan díjazás mellett, már-már jelképes összegért. Indoklás nélkül mondtak fel neki szinte napokkal azután, hogy kiderült: elvállalta az „erdőégetős” perben Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjének, zöld aktivistának a képviseletét.

Elveszítette elsőfokon azt a pert a pécsi polgármester, amelyet ő maga indított a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen azért, mert szerinte Vicze Csilla hazudott róla 2019-ben, amikor azt mondta,

3 MILLIÓ TONNA FÁT ÉGETTETETT EL A PÉCSI HŐERŐMŰBEN, AMIKOR ANNAK VEZETŐJE VOLT. A BÍRÓSÁG KIMONDTA, VICZE CSILLA igazat állított,  

és a bírónő szerint a CMM szóvivőjének állításai Péterffy saját, nyilvánosságra hozott adatain alapultak.

Az ügyről, és az elsőfokú ítéletről itt írtunk bővebben:

Kipenderítették az ügyvédet a városi cégtől

A zöld aktivistát a bíróság előtt Dr. Halmos Péter, pécsi ügyvéd képviselte. Halmos régi motoros a szakmában, jó hírű ügyvéd, városszerte sokan ismerik.

Amint azt a Pécs Aktuál megbízható forrásból megtudta, a jogi szakember 2009-től dolgozott a Pécs-Pogányi Repülőteret tulajdonló és működtető, részben önkormányzati tulajdonú cégeknek; havonta bruttó (vagyis ÁFA-val együtt) valamivel több mint 100 ezer forintot számlázott a munkákért. Egészen addig, ameddig el nem vállalta Vicze Csilla képviseletét 2020 december közepén; ezt követően ugyanis nem sokkal (2021. január közepén) indoklás nélkül megkapta a felmondását az ügyvezetőtől;

noha munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel korábban.

Erre utalhat az is, hogy a felmondás nem azonnali hatállyal történt, hanem hónapokig dolgoztatták még, vagyis rendes felmondással szüntették meg a szerződését; információink szerint 60 napra.

Halmos Péter kérdéseinkre elmondta, hogy köti az ügyvédi titoktartás, ezért nem válaszolhat semmire, azonban állításainkat nem cáfolta. Kerestük a cég vezetőjét, Dragovácz Márkot is, ő azonban annyit mondott a telefonban – miután elmondtuk neki, mi a téma -, hogy ebben az ügyben egyáltalán nem szeretne nyilatkozni.

Átvilágítós ügyvéd ülhetett a helyére

A Pécs Aktuál megtudta azt is, hogy Halmos Péter helyére Bakó Csaba ülhetett. Bakó neve onnan lehet ismerős, hogy egyike Bodnár Imre átvilágítós ügyvédeinek; de igen közel is dolgoznak egymáshoz, mivel irodáik ugyanarra a címre vannak bejelentve a Hungária úton az Ügyvédi Kamara nyilvántartása szerint.

Vitorlázni is voltak együtt, legalábbis Bodnár Imre osztott meg korábban több olyan fotót is közösségi oldalán, amelyen együtt szerepelnek egy hajón – egyébként más „átvilágítós” ügyvédekkel közösen.

Milliókat számlázott már

Korábban kiderítettük és megírtuk azt is, hogy Bakó nettó 7,8 millió forintot vehetett fel tavaly a Zsolnay Örökségkezelőtől „átvilágítás” címén. Azt, hogy a munkát elvégezte, Bodnár Imre igazolta le neki; de hogy pontosan mit is végzett, mit is állapított meg, azt nem tudjuk.

Amint azt megírtuk: az önkormányzati cégek titkolják az „átvilágítások” jelenéseit; azokat közérdekű adatigénylésünk ellenére sem voltak hajlandóak kiadni, vagy megismerhetővé tenni. (Nem csak ezeket az adatokat titkolják azonban, hanem más közérdekű kifizetéseket sem könnyű kihúzni belőlük; emiatt már a hatóság is vizsgálatot indított – a szerk.)

Korábban a Pécs Aktuál írta meg egyedüliként, hogy

Péterffy Attila privát ügyvédnője is több százezer forintos megbízáshoz juthatott Pécsett;

és pont az a fiatal ügyvédnő, aki az erdőégetős perben képviselte a polgármestert. A részleteket ebben a cikkünkben olvashatják: