Címlap Hírek Több százezer...

Több százezer forintot kereshetett a pécsi polgármester privát ügyvédje az egyik önkormányzati társaságnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péterffy Attila privát ügyvédnője is több százezer forintos megbízáshoz juthatott korábban Pécsett – tudta meg a Pécs Aktuál megerősített forrásból. Ez az az ügyvédnő, aki a pécsi polgármestert eredetileg képviselte a bíróságon abban a perben, amit Péterffy Attila indított a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) zöldaktivistája és szóvivője ellen. És amelyet első fokon elveszített hétfőn, vagyis a bíróság elutasította a „keresetet”.

Ügyvédnőjét nézi Péterffy Attila a bíróságon

A Pécs Aktuál kiderítette, hogy a fiatal ügyvédnő a Pécsi Nemzeti Színházat „világíthatta át”, a megbízásért több mint 700 ezer forintott vehetett fel, illetve ennyiről állított ki számlát – ami szintén lapunk birtokába került.

Az ügyvédnővel 2020 január végén szerződött a színház a birtokunkba került szerződés szerint, és alig egy hónappal később már kész is volt a munkával a számla szerint.

Hogy milyen munkát végzett, mennyire volt alapos, mit talált, mit állapított meg, az titkos, és bár hiába közérdekű adat, azt titkolják. Olyannyira, hogy az állítólag elkészült munkát még maga a színház akkori igazgatója sem láthatta, akinek a számlát rendeznie kellett hivatalosan (hiszen ő volt a megrendelő). az ügyvédnő teljesítését egyébként Bodnár Imre – vagyis Péterffy másik bizalmasa – igazolta le.

Rázga Miklós akkori direktor csak azután volt hajlandó aláírni a teljesítést is, illetve magát a szerződést az ügyvédnővel, hogy erre (vagyis a teljes beszerzési eljárásra) írásban kért és kapott felhatalmazást a polgármestertől. Cégvezetőként ugyanis egy olyan „átvilágítást” kellett megrendelnie és fizetnie érte, ami elejétől a végéig a háta mögött folyt; nem láthatott, nem tudhatott róla semmit; és még azt is megajánlották neki: milyen ügyvédek közül választhat.

Lapunk megpróbálta kikérni a Pécsi Nemzeti Színháztól a vonatkozó dokumentumokat és adatokat, de a teljesítést (az átvilágítást lezáró anyagot) nem kaptuk meg.

Ő volt a legszerényebb

Az ügyvédnő egyébként meglehetősen „szerény” díjazásért vállalta a munkát kollégáihoz képest. Az egyik ügyvéd ugyanis pontosan tízszer annyi pénzt kért volna, mint Péterffy privát ügyvédnője; míg a harmadik ügyvéd annyira nagyvonalú volt, hogy óraszám nélkül adta meg egyébként szintén lényegesen magasabb ajánlatát. Utóbbiak mindketten feltűntek azonban más városi cégeknél, ahol már sikerrel vették az árajánlati akadályt és juthattak megbízáshoz; így annyira talán nem szomorkodtak a PNSZ miatt.

Titkosították, hogy mire vettek fel tízmilliókat

Lapunk hamarosan önálló cikksorozatban mutatja be azt az igen jól körülhatárolható, szűk ügyvédi kört, akik százezreket – összességében sok tízmillió forintot, az ellenzék szerint akár 100 milliót is – számláztak ki önkormányzati cégeknek, de sok esetben nem tudni, miért és mennyire megalapozottan.

Lapunknak több cégvezető is állította hivatalos, rögzített nyilatkozatban: nem látták azt, amiért fizetniük kellett, vagyis nem tudják, elvégezték-e azt a munkát ezek az ügyvédek, amiért pénzt vehettek fel.

Mi sem tudjuk, a cégek ugyanis minden esetben titkolják a teljesítéseket.