Pécsi virológusok: ha megvannak az engedélyek, egyértelműen beadatnánk a kínai vakcinát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Nincs kormány, amely bevállalná, hogy kétes eredetű szert adasson be nekünk".

A Virológia Pécs Facebook-oldalán hosszú posztban foglalják össze, mit lehet tudni a Sinopharm vakcinájáról.

Már az elején leszögezik, hogy több kínai fejlesztésű vakcina is létezik. A helyzetet ráadásul szerintük tovább bonyolítja, hogy a Sinopharm a BBIBP-CorV-val párhuzamosan egy másik vakcinán is dolgozott, melyet egy másik publikáció taglal és amelynek a fejlesztése minden bizonyosság szerint leállt. Az alacsony hatékonyságú kínai vakcina a Sinovac nevű vakcina, ez sem azonos az itt taglalt termékkel – teszik hozzá.

Mint írják, a vakcina egy elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény. A vakcina teszteléseket 18-60 és 60-79 éves korosztályokon végezték. Összességében 644 embert vizsgáltak, közülük 480 kapott vakcina készítményt.

“A tesztelések során nem jegyeztek fel súlyos mellékhatást. Az enyhe oltási reakciók (oltási hely fájdalma, pirosodás), a végső készítményben használt koncentrációnál az esetek 29 százalékánál jelentkeztek. A közepes súlyosságú (szisztémás – láz, hányinger/hányás) mellékhatások alacsony, 4 százalékban jelentkeztek. Összevetésben például a Pfizer vakcinakészítmény hasonló stádiumú tesztelésével, ezek hasonló/valamivel jobb értékek – abban az esetben, ugyanezen klinikai stádiumban a láz, a második adagot követően 17 és 8 százalék között jelentkezett, korcsoport függvényében” – írják.

Összefoglalják, hogy az inaktivált SARS-CoV-2 vakcina, a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő.

“Beadatnánk? Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!” – zárják bejegyzésüket.

Kemenesi Gábor: Nincs kormány, amely bevállalná, hogy kétes eredetű szert adasson be nekünk

Kemenesi Gábor, pécsi virológus alapos interjút adott az Indexnek, amiben egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a tudományos felháborodást az váltotta ki korábban az orosz és a kínai vakcina kapcsán, hogy úgy kezdtek el oltani velük embereket, hogy a humán klinikai vizsgálatok harmadik fázisának adatait nem publikálták. Elvileg lementek ezek a vizsgálatok, de a kutatók nem tudták elolvasni őket.

Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina. Az egyes és kettes fázis klinikai vizsgálati anyagból – itt kisebb csoportokat tesztelnek – látszik, hogy jó profilú, jó reakciógenitású szer.

A hármas fázis, vagyis több tízezer ember teszteredményei viszont egyelőre nem olvashatóak, ami szokatlan, és ez a Szputnyik vakcinára is igaz. Remélem, hogy hamarosan ezekről az eredményekről is beszélgethetünk.

Kemenesi Gábor hozzátette még ehhez, hogy

állítom, hogy ha egy vakcina eljut az emberekig, az jó készítmény. Annak át kell mennie független hatósági ellenőrzésen.

NEM HISZEM, HOGY BÁRMELY ORSZÁG POLITIKAI VEZETÉSE BEVÁLLALNÁ, HOGY KÉTES EREDETŰ SZERT ADJON BE A LAKOSSÁGNAK. ILYEN NINCS.

Úgyhogy a vizsgálati anyagok átláthatóságának hiánya részemről inkább bosszantó, remélem, nem válik szokássá a jövőben, mert az valóban nyugtalanító volna.

(via ATV)

Előző sztori

HOPPÁ: Engedélyezték az orosz vakcinát itthon!

Következő sztori

A pécsi fejlesztéssel zárult le a Magyar Vöröskereszt több éves projektje

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1