Címlap Egyetem Pár nap alatt...

Pár nap alatt felépítettek egy házat a pécsi egyetemisták, de nemsokára kamionokra kell pakolniuk és Németországba szállítaniuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Németországba szállítják azt a házat, amit a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának udvarán építettek fel a pécsi egyetemisták. Egy világversenyre készülnek, ahol ezzel az épülettel képviselik Magyarországot a legjobbak között.

Főpróba: világversenyre készülnek a pécsi egyetemisták

A huszonéves lányok fúróval, a fiúk pedig egy hatalmas daru mellett segédkeznek a ház egyik falának felállításában. Kicsit úgy fest a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának udvara, mint egy hatalmas terepasztal, ahol legóból a jövő házát építik a fiatalok. Pedig

a darabokból összerakható ház a valóság, ahol a legmodernebb technikákat vonultatják fel.

– Most előépítjük a házat, hogy kiküszöböljük a hiányosságokat. Németországból nem tudunk hazaugrani egy kalapácsért – fogalmazott viccesen a projekt egyik vezetője, Kósa Balázs. Kint Wuppertalban 14 napjuk lesz a pécsi hallgatóknak, hogy újraépítsék azt, amit itt Pécsett most felállítottak.

„Hatalmas élmény, mert amit megterveztünk, most meg is építhetjük”

– Nagyon ritka, hogy egy egyetemista megépítheti azt, amit megálmodik egy tervezőasztal mellett – fogalmazott a 23 esztendős Dani, aki napi 8 órában vesz részt az építkezésen az egyetem udvarán.

OSB-lap beton helyett

13 kamion kell majd, hogy 1300 kilométerre szállítsák a házat

– Komoly logisztika, hogy a felépített házat elbontsuk, majd kamionokra pakoljuk és fordított sorrendbe szállítsuk ki. Az aljzatnak kell először kiérkeznie, majd haladunk felfelé – tette hozzá Kósa Balázs, aki azt is hangsúlyozta: rengeteg partnerrel dolgoznak a projekten, de a fuvarozó cég ingyen vállalta az 1300 kilométeres szállítást, amiért nagyon hálásak.

A „ikás” ház lenne a jövő? És olcsóbb is?

– Magyarországon még nem annyira elterjedt, de Németországban és Ausztriában már előszeretettel használják. Az, ami nálunk 1,5 év alatt épül fel téglából, ezekkel a panelekkel 6 hónap alatt megvan – fogalmazott az egyik diák, aki szerint árban még nincs akkora különbség, de az idő miatt jobban szeretik ezt a megoldást a külföldiek.

Ilyen most és ilyen lesz:

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti innovációs versenye, ahol a hallgatók energiahatékony házakat terveznek

A Pécsi Tudományegyetemet több mint 40 nemzetközi pályázóból választották ki és egyedüli magyarként jutott be a legjobb 18 közé.

A verseny május 17-én kezdődik Wuppertalban. Az egyetemi projekthez eddig mintegy 60 kis- és középvállalkozás csatlakozott.

SZURKOLUNK! Hajrá, Pécs!

A Solar Decathlon projekt a PTE Zöld Egyetem programjának része. A kreatív csapat tagjai a PTE hallgatói, kutatói, oktatói, munkatársai, a társult ipari szereplők és támogatók, aktív civil közösségek.

Bővebben itt írtunk róluk: