Címlap Elmondom Csókát mentet...

Csókát mentettek egy pécsi panelből, Kertvárosban csúszott a szellőzőbe – videóval

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eléggé meglepődhetett a tulaj, amikor a falból mozgolódást és kopogást hallott. Az egyik kertvárosi panelban csókát mentettek ki a szellőzőből, s mint kiderült nem egyedi eset ez. Évente több madár is kerül szorult helyzetbe.

Csúnya vége lehetett volna,

de szerencsére happy enddel zárult egy csóka panellakásos kalandja. Szegény madár azt hitte a háztetőn lévő szellőzőre, hogy egy remek odút talált: bement a lyukon, aztán már csak lefelé vezethetett az útja. Le is csusszant a csövön – egészen az első emeletig, ahol aztán a tulaj a kopogására, mocorgására lett figyelmes.

– Kihívtak, s miután kibontották a szellőzőt, egy csókát találtunk benne – mesélte a Pécs Aktuálnak Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

– Szerencsére nem volt semmi baja a madárnak, így az ablakból rögtön el is engedtük. Nem ez volt az első ugyanilyen esetem.

Egy éven belül a harmadik csókát mentették ki

A legutóbbi „csak֨” a másodikig csúszott, ő azért „bukott le”, mert egyszer csak tollakat találtak a fürdőkádban.

Megoldás?

A problémát egyébiránt könnyen meg lehetne oldani, ha a tetőn lévő szellőzőket ellátnák ráccsal, hogy semmi ne tudjon belemenni.

Csókaszemmel nagyon klassz helynek tűnhet

A varjúhoz megszólalásig hasonlító, ám annál kisebb termetű csókából egyre több van a városban, úgy tűnik, hozzászoktak a körülményekhez. Ha valaki veszi a fáradtságot, és jobban megnéz egy falatozó varjúrajt egy nagyobb áruház környékén, biztosan feltűnik neki, hogy akadnak kisebb egyedek is – nos, ezek rendszerint csókák. A szakemberek szerint egyébként a városi elszaporodásuk hasonlít az örvös galambok terjeszkedésére, belőlük is nagyon sokat láthatunk már, holott korábban ez nem volt jellemző.

Az ilyen, és ehhez hasonló állatmentő akciók egyébként nem egyediek. A leggyakrabban szúnyoghálókba, falrepedésekbe, ablakkiszögellésekbe szorult denevéreket kell kiszabadítani, az Alkotmány utca egyik házának tetején pedig rendszerint beakad a sarlós fecskék lába a cserepek közé. Az utóbbi időben vörös vércséből is egyre több van, ők a tízemeletesek erkélyei között fészkelnek, s kerülnek ott sokszor szorult helyzetbe. A fészekből kipottyanó varjú- és erdei fülesbagolyfiókákat pedig olykor tucatjával kell visszahelyezni a fákra.