Bár a kormány szerdai döntéséről várhatóan csak a csütörtöki Kormányinfón számolnak majd be, minden jel arra mutat, hogy május 4-ével fokozatosan újraindulhat az élet Magyarországon. Vegyesen fogadják azonban a várható lazításokat a pécsi vendéglátósok.
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszer már múlt héten bejelentette, hogy
május 4-én a védekezés új szakasza kezdődik el, a kormány ehhez mérten komplex tervet állít össze a magyar gazdasági élet fokozatos újraindítására.
A miniszeri bejelentést követően a kormányközeli Magyar Nemzet is belebegtette az információt, miszerint újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók is. A lap információi szerint úgy kell majd kialakítani az üzleteket, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen, valamint előírás lehet az arcmaszk használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor.
Jó kérdés, hogy miként fogunk sörözni a barátokkal, vagy vacsorázni a párunkkal egymástól másfél méterre, szájmaszkban.
Egyelőre sok a nyitott kérdés, melyre minden bizonnyal válasszal szolgál majd a csütörtöki Kormányinfó (hacsak Orbán Viktor már ma be nem jelentkezik egy Facebook videóban). Addig is azonban megkérdeztük a pécsi éttermeket, vendéglátósokat, kávézókat, hogy miként készülnek az esetleges, jövő heti nyitásra.
Nem megoldás a fokozatosság, hiszen a kevés vendég garantált ráfizetést jelent
Több, általunk megkérdezett pécsi vendéglátóegység is hasonlóan vélekedett:
a kevés vendég rosszabb, mintha nem lenne vendég.
És bár a legtöbb étterem, kávézó egyelőre bizonytalanságban van, az esetleges enyhítések ellenére sem nyitnának a legtöbben.
Felcser Dávid, a Reggel ügyvezető tulajdonosa elmondja, hogy a maximum kihasználtságnál lényegesen alacsonyabb vendégszám esetén nem rentábilis az étterem működtetése a mostani üzleti koncepció mentén. „Tehát ha jelentős létszám korlátozással tudunk csak vendégeket ültetni, akkor nem éri meg kinyitni.” – mondja.
Érdeklődtünk a Reggeli és a Nappali nyitási dátumát illetően is, amire az ügyvezető elmondta, nemhogy a jövő hét, de még a május sem esélyes náluk az újranyitásra.
Kajdocsi-Gera Ildikó, a Mandala Étterem üzletvezetője is hasonló véleményen van, mint mondja: ha nagyon hamar kinyitnak a kevés vendég miatt, garantált a ráfizetés.
– Természetes betartjuk majd a helyben fogyasztás várható feltételeit, a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével. Gondoltunk a bejelentkezés lehetőségére is, hogy időben és távolságban el tudjuk különíteni a vendégeinket. Tele vagyunk új ötletekkel, tervekkel. Ezt a kis kényszünetet, a csendesebb időszakot a kísérletezésre fordítottuk – mondja Kajdocsi-Gera Ildikó, majd hozzáteszi:
Ha mégis megnyitunk, vendégeink kiszolgálása szájmaszkban, kesztyűben és a lehető legnagyobb megtartható távolságban fog történni, a vendég távozása után pedig fertőtlenítés.
Zachar Zsolt, az Elefántos Étterem és Pizzéria tulajdonosát is aggasztja a köztudatban keringő két méteres távolság, ami az éttermi asztalokat illeti. Mint mondja, ez az egység befogadóképességét majdhogynem a felére csökkentené.
Az biztos, hogy kinyitunk, hiszen teraszunk pont tavasszal működik a legjobban, csak az nem biztos, hogy mikor. A kiszolgálás annyiban fog változni, hogy a felszolgálóknak egész évben kötelező lesz a maszk és kesztyű használata.
– teszi hozzá.