Egy rendkívül erős mezőnyben, először a legjobb 12 közé, majd a döntőben a dobogóra is felállhattak a pécsiek a Magyarország étele versenyen. A Miseta Zoltán vezette Blöff Bisztró arany, míg Lokodi Ákos MannZája bronz minősítést kapott. Szürkemarha húsból főztek isteni ételt. Gratulálunk az elismeréshez!
Alapanyag: szürkemarha hús, vaj és öko vagy hazai védjegyes termék
A pécsi séfek március 19-én mérték össze tudásukat Magyarország legjobbjaival. A melegkonyhai szakácsversenyen idén először az abszolút győztes mellett arany, bronz és ezüst minősítést is kaptak a legjobb pontszámmal rendelkezők. A Blöff Bisztró ebben a „kategóriában” arany, míg a Pécsi Egyházmegye MannZa főzőkonyhájának csapata bronzot kapott. A Blöff Bisztró csapatát azonban az abszolút győztesek között is elismerték, ott a dobogó harmadik fokára léphettek fel.
A versenyzőknek maximum négy elemből álló innovatív, de populáris új ételt kellett készíteniük úgy, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és megfeleljen a magyar igényeknek.
A Petőfi bicentenárium évében a költészethez kellett kötni az ételt
Az ételt és fantázianevét is Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez kellett kötni, továbbá fontos volt, hogy használjanak alapanyagként szürkemarha húst, vajat és bármely, Magyarországról származó öko vagy hazai védjegyes terméket.
Fontos kritérium volt, hogy a nettó bekerülési alapanyag költség nem lehetett több mint 1500 forint.
Az abszolút győztes a derecskei Almavirág Team lett, akik ötödször nyerték már meg a Magyarország étele 2022. szakácsversenyt. A csapat a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel győztek.
Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, a verseny ötletgazdája szerint a viadallal a nemzeti összetartozást erősítik, nem mellékesen pedig új magyar ételek megszületését segítik elő.