Címlap Közélet A magas orvos...

A magas orvosbérek és a rezsi miatt az állam veszi át a Siklósi Kórházat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mega-Logistoc Zrt. maga ajánlotta fel az államnak megvételre a siklósi kórházban lévő többségi tulajdonrészét, miután az orvosbéremelés és az energia költségek megugrása lényegében lehetetlen helyzetbe hozta az üzemeltetőket.

Az állam megvásárolja a Siklósi Kórház Nonprofit Kft.-ben a Mega-Logistic Zrt. által birtokolt 74,4 százalékos tulajdonrészt – írta meg a Népszava. Ezért 1,82 milliárdot fizet a kormány. Ezzel az intézmény 100 százalékban a magyar állam tulajdona lesz. A Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott határozat szerint a vételáron felül további, egyszeri támogatásként 50 milliót kap az intézmény.

A változással valamennyi munkaszerződést újra kell írni, és akik nem vállalják az új tulajdonossal együtt megváltozó munkafeltételeket (például a szolgálati jogviszonyt), azoknak a végkielégítését is kell majd rendezni.

A Mega-Logistic 2004-ben vásárolta meg a városi önkormányzattól Siklósi kórház 85 százalékát. Ennek előzménye, hogy az akkori tulajdonosok a Siklós, Harkány, Villány, Beremend önkormányzatai már képtelenek voltak az állandó csődközeli helyzetbe sodródó intézmény működtetésére. A mindössze három osztállyal működő, kis kórház 2004-re ugyanis annyira eladósodott, hogy naponta hárommillió forinttal emelkedett a hiány.

A Mega-Logistic a 2004-es vásárlásával azonnal stabilizálta a kórház helyzetét. Az önkormányzati kórházak 2012-es államosításakor, lett a Magyar Állam a cég tulajdonos társa.

A Siklósi Kórház az utóbbi időben részben a pandémia miatt, részben az állami bérkorrekció hiánya miatt ismételten a társaság jelentős összegű támogatásával tudott csak működni. (Az orvosi és egyéb állami béremelések forrását csak az állami és az egyházi intézmények számára biztosította.)

A likviditási problémákat tovább rontotta az energiaköltségek drasztikus változása. A társaság által által nyújtott kölcsön tőkeösszege megközelíti a 600 millió forintot, amelyből visszafizetés egyáltalán nem történt.

„A kórház működéséhez a jelen állapotban havi szintű finanszírozás szükséges, amely társaságunknak is több esetben átmeneti likviditási nehézségeket okozott. Ezért ajánlottuk fel a Magyar Állam részére az üzletrészünk megvásárlását”

– írta a cég a lapnak.

(via Népszava)