Címlap Kultúra Hetek óta a f...

Hetek óta a fiókban heverő közleményt dobott be a Városháza, mintha minden a legnagyobb rendben lenne!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pedig minden jel arra utal, hogy nagyon nincs rendben a POSZT ügye sem, Pécs kulturális zászlóshajóiról már nem is beszélve.

Roppant amatőr és különösen gyanús – ám az új információk tökrében teljesen felesleges és idejétmúlt – közleményt adott ki tegnap a pécsi önkormányzat a POSZT-ról, amiben egyáltalán nem reagálnak az elmúlt napok igen szomorú híreire: jó mélyen bedugták a fejüket a homokba.

Aki csak ezt a közleményt olvasta, az még azt is hihette, hogy minden a legnagyobb rendben van a Pécsi Országos Színházi Találkozó körül, pedig a valóság az, hogy ez nagyon nincs így: elképesztő bénázás folyik.

A Pécs Aktuál most biztos forrásból megtudta, nem a paranoia tört rá kicsiny szerkesztőségünkre, hanem egy hetekkel ezelőtt leokézott, eddig a fiókban pihentetett bejelentést adott ki az önkormáyzat arról, amit már napokkal korábban, elsőként írt meg a Pécs Aktuál. Vagyis azt, hogy az eddigi egy helyett immár két új ügyvezetője is lett a POSZT-nak, miután Magyar Attilát „kiutálta” cégből a városvezetés, mert az ő távozásától tette függővé a fesztivál pénzügyi támogatását.

Magyar lemondtott, pénzt azonban azóta sem adott a város, pedig immár saját ügyvezető-jelöltjük: Moravetz Levente vette át a céget Márta Istvánnal együtt. Arról, hogy Moravetz miért kerülhetett képbe, később egy önálló cikkben foglalkozunk majd. (Márta István szerepe ennél jóval indokolhatóbb, átláthatóbb és egyértelműbb ugyanis.)

Az újabb kérdéseket vet fel, hogy egy hetekkel ezelőtt elkészült, minden fél által zöld lámpát kapott közleményt miért csak most hoz nyilvánosságra az önkormányzat; éppen akkor, amikor a POSZT körüli időhúzás és bénázás kiderült, mert lapunk megírta?

Mint ahogy az is kérdés, hogy miért nem reagál tisztességesen és egyenesen sem az önkormányzat, sem a POSZT többségi tulajdonosa: a ZsÖK NKft. a nekik feltett kérdésekre, miért nem tisztázzák a felvetett, tényekkel bizonyítható, jogos problémákat? Az idejükbe nyilván beleférne, ha például egy tök üres piac megtekintéséről is képesek „hírt” adni.