Címlap Kultúra Levélben szól...

Levélben szólították fel a ZsÖK-öt, hogy fizessenek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik tulajdonosa levélben szólította fel a ZsÖK ügyvezetőjét, hogy május 4-ig fizessék ki a részüket, vagy jogi lépéseket kénytelenek tenni a fesztivál érdekében - tudta meg a Pécs Aktuál.

Tegnapi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy „Iszonyatos bénázás folyik a POSZT körül, de nem kizárt, hogy szándékosan”. Ebben azt jártuk körül, hogy miért nem kapja meg a beígért és szerződésben vállalt pénzt a várostól a fesztivált szervező cég. UPDATE: Az önkormányzat direktben fizetne a POSZT-ot szervező cégknek, kihagynák a ZsÖK-öt.

Sikerült elérnünk a Magyar Teátrumi Társaság titkárát, Szabó Lászlót, aki elmondta az ő álláspontjukat is a témában. (A ZsÖK-öt is kerestük, de nem reagáltak kérdéseinkre még mindig – a szerk.)

Szabó László közölte, érzékelik a fesztivál finanszírozása körüli problémát, ezért írásban szólították fel a többségi tulajdonos ZsÖK ügyvezetőjét, hogy május 4-ig utalják el a szerződésben is vállalt 20 milliós összeget a POSZT-ot szervező cégbe, illetve érjék el, hogy a két új ügyvezető kezdje meg a munkát, írják alá végre a kinevezésüket, vegyék kezükbe a cég működését.

– Messzemenőkig kompromisszumkészek voltunk az önkormányzattal eddig. Elfogadtuk, hogy egyszerre két új ügyvezetőt szeretnének az eddigi egy helyett. Elfogadtuk, hogy Magyar Attila távozzon a cég vezetéséből. Elfogadtuk, hogy a város nehéz helyzetben van és ezért csak csökkentett támogatást tud nyújtani.

Mindenbe belementünk. Most viszont azt látjuk, hogy a cég ebek harmincadján van és a jogszerűség határán billeg, amihez viszont már nem szeretnénk asszisztálni

– magyarázta Szabó László.

Az MTT titkára ugyanakkor hozzátette, nem osztja azt a lapunkban megírt véleményt, miszerint a POSZT (és úgy egyébként a pécsi kulturális szféra) finanszírozása körüli időhúzás szándékos lenne a városvezetés részéről, mert „a kultúrára fordítható pénzeket másra is el tudnák költeni”.

– Jó hangulatú, konstruktív tárgyalásaink voltak eddig a városvezetéssel, egyszer sem éreztük azt, hogy valami politikai színjátéknak lennénk a részesei.

A problémánk az, hogy amikor viszont a fizetésre vagy a konkrét lépésekre kellene, hogy sor kerüljön, akkor ezek rendre nem történnek meg

– mondta Szabó.

Tény, hogy nem lesz POSZT, és nem is erőltetik

Az MTT titkára szerint már tény, hogy a szokott időben nem lesz POSZT, ebben megegyeztek a városvezetéssel és nem is erőlteti senki, akkor sem, ha netán addig valamennyit lazulnának a járvány miatti szigorú szabályok.

– Felmerült lehetőségként, hogy valamikor ősz elején, még a színházi évad előtt megtartsuk, illetve egy online, stream-en követhető POSZT gondolata is bevillant, de ezek egyelőre csak elképzelések – magyarázta Szabó László lapunknak.

Hangsúlyozta, hogy az MTT mindenképpen szeretné, hogy a POSZT megmaradjon, és ezért mindent meg is tesznek.

Ma tárgyal Péterffy és a kulturális államtitkár

A Pécs Aktuál más forrásból megtudta azt is, hogy ma tárgyal egymással Fekete Péter kulturális államtitkár és Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A tárgyaláson nem csak a POSZT, hanem a város kulturális finanszírozása is téma lesz, ami igencsak forró téma mostanában a városban.

Ha megtudjuk a tárgyalás részleteit, akkor frissítünk.

Pénz érkezett a ZsÖK-höz is

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat átutalt közel 70 millió forintot a ZsÖK számlájára. Ez nem a POSZT-ra való pénz azonban, hanem annak az állammal kötött megállapodásnak a része, amelyben az önkormányzat is vállalt a kormányzati támogatáshoz képest igen alacsony mértékű finanszírozást a kulturális holding működtetésében.

Ennek városi mértéke idén 200 millió forint, amit havi részletekben kell elutalniuk a céghez. (Mivel ez csak a költségvetés elfogadása után vált lehetségessé, így az önkormányzat most egyben utalt 4 havi összeget – információink szerint).

UPDATE: Az önkormányzat direktben fizetne a POSZT-nak, nem a ZsÖK-ön keresztül

Lapunk megtudta, hogy új támogatói szerződést kötne az önkormányzat, és direktben utalnák a támogatást a POSZT-ot működtető cégnek, kihagyva a ZsÖK-ös „lépcsőt”.

Rózsa Zoltán, a ZsÖK ügyvezetője megerősítette, hogy Márta Istvánnal és Moravetz Leventével is megbeszélte, hogy még ma elküldik a napok óta alá nem írt „kinevezésüket”; vagyis az elfogadó nyilatkozatot.

Úgy tűnik, hogy az elmúlt napok hírei, a hivatalos felszólítás és levelezés(ek) megtették a hatást, és begyorsul végre a POSZT ügye.