Címlap Politika A PDSZ szerin...

A PDSZ szerint veszélyesek a gyerekek, ezért bezárnák az iskolákat és az óvodákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének véleménye szerint be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket. A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 %-os, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából – írja a PDSZ közleményében.

„Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

Mivel a tegnapi napon a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet, elengedhetetlennek tartjuk ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség” – vélekedik a szervezet.

Mindezek alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Magyarországon eddig 16 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, kilenc iráni, egy brit és hat magyar állampolgárt.

Az iskolák, óvodák, bölcsődék önkormányzati hatáskörbe tartoznak, erről tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a rendkívüli kormányinfón.

(Borítóképünkön Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője)