Címlap Politika Ex-SZDSZ-est ...

Ex-SZDSZ-est igazolt európai uniós ügyekért felelős miniszternek Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tisztséget augusztus 1-jétől tölti be a politikus, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az MTI-vel.

Gulyás Gergely azt mondta, a tisztséget augusztus 1-jétől tölti be Bóka János, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Gulyás szerint

a miniszterelnök abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy egy „tiszta” igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért Orbán Viktor kormányfő az európai uniós ügyek vitelével Bóka János államtitkárt bízta meg, aki miniszterként irányítja majd ezt a területet.

Bóka János miniszteri kinevezését az is indokolttá teszi, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét, így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is – ismertette Gulyás Gergely.

Bóka János augusztus 1-jei kinevezésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Az Igazságügyi Minisztériumból érkező Bóka részletes életrajza megtalálható a kormany.hu oldalon, de pályájának néhány állomása kimaradt belőle – amire korábban Eörsi Mátyás DK-s, volt SZDSZ-es politikus emlékeztetett Facebook-bejegyzésben.

Azt ugyan megemlítik az életrajzban – írta meg korábban a 24, hogy az államtitkár 2009-ig képviselői munkatárs volt az Európai Parlamentben, arról viszont nem tesznek említést, hogy a liberális Szent-Iványi István asszisztenseként és az SZDSZ alkalmazottjaként dolgozott. (Szent-Iványi István 2004 és 2009 között volt az SZDSZ európai parlamenti képviselője.) Sőt,

Bóka János a 2009-es európai parlamenti választáson az SZDSZ jelöltje volt.

Ezek a részletek viszont kimaradtak a hivatalos életrajzából.

Pozsony, 2023. június 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j3), Petr Fiala cseh kormányfő (b3), Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (b4) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j4) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án. Orbán Viktor mellett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j2) és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szent-Iványit egyébként 2010 elején Bajnai Gordon kinevezte ljubljanai nagykövetnek, de posztját az Orbán-kormány alatt is megtarthatta, 2015-ig.