Címlap Politika Hivatalos: va...

Hivatalos: vagy befogadni kell a menekülteket, vagy büntetést kell fizetni – Orbán nagyon kiakadt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformját, benne a menekültkvóták rendszerével. Orbán Viktor ideges. Nem kicsit!

Elfogadta az EU illetékes minisztereiből álló Tanács az EU menekültügyi rendszerének reformjáról szóló javaslatcsomagot. A változásoknak két fő eleme van, a Menekültügyi és Migráció Kezelési Szabályozás és a Menekültügyi Eljárás Szabályozás, ezeket most csomagban szavazták meg a miniszterek. A két döntést végig együtt tárgyalták, de alapvetően az első javaslat egy új, összeurópai menekültügy rendszer kidolgozásáért felel, ideértve a határon történő elbírálást és a kvótarendszerként elhíresült tagállamok közötti menekültelosztást is – írja az EUrologus.

A hivatalos döntés értelmében megvalósul a menekültek európai szintű elosztása is. Az új rendszer szerint egy tagállamnak be kell fogadnia egy meghatározott számú menekültet, vagy e helyett fizethet szolidaritási hozzájárulást, menekültenként 20 000 eurót, vagyis 7,3 millió forintot. Az EU ilyen módszerrel évi 30 000 menekültet osztana szét a tagállamok között. 

A döntés hírére rettenetesen kiakadt Orbán Viktor, aki a közösségi oldalán reagált.


A magyar miniszterelnök azt írta:

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is reagált a hírre. Szerinte mindez ösztönözni fogja az illegális migrációt.

Az államtitkár aránytalannak nevezte, hogy az álláspont rögzíti, a határvédelmi vagy a határon lebonyolítandó eljárások közül melyik tagállam milyen arányban viseli a terheket.

„Többször kértük, hogy az EU járuljon hozzá a külső határvédelem költségeihez. Ha már szolidaritásról beszélünk, akkor az nem csupán azt jelenti, hogy egymás között szétosztják a migránsokat, hanem azok is legyenek ennek részei, akik arra törekednek, hogy minél kevesebb embert kelljen szétosztani” – mutatott rá.