Címlap Politika Keresik a Péc...

Keresik a Pécsre érkezett milliárdokat a városvezető frakció tagjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csattanós válasznak gondolhatta a városvezető Mindenki Pécsért Frakció azt a közleményt, amit alaposan eldugtak a nyilvánosság elől, és amelyben Hoppál Péterék tegnapi sajtótájékoztatójára igyekeztek frappánsan reagálni. 

Hogy ez a frappáns reagálás mennyire sikerült, azt az olvasókra bízzuk, de szerintünk írtak már ennél izgalmasabb közleményt is korábban.

Mint arról beszámoltunk, egyelőre nem készült el Pécs fejlesztési stratégiája és emiatt a következő évek nagy vesztese lehet a város – vélte az ellenzék, amely igencsak tart ettől. Erről részletesen is beszéltek az ellenzéki vezetők a keddi sajótájékoztatón. Ezen említette meg Hoppál Péter, hogy míg a kormány jelest érdemel azért, mert 30 milliárdot mozgatott meg Pécsért csak 2020-ban, a városvezetés teljesítménye viszont elégtelen, mert csak az előző városvezetés projektjeit adogatják át, újakat nem indítottak.

A Mindenki Pécsért Frakció válaszközleményükben nagyon keresik ezt a bizonyos 30 milliárdot. Azt írják: „Nem fogunk számháborúzni, ha Ön – vagyis Hoppál Péter – szerint a pécsieknek máris 30 milliárd okuk van az örömre, ám legyen, de örömmel vennénk, ha rávilágítana: pontosan miből áll össze ez a derék összeg.”  

Az ellenzék korábban tételesen is bemutatta, hogy szerintük miből áll össze ez a 30 milliárdos kormányzati csomag, de ez talán elkerülte a Mindenki Pécsért Frakció figyelmét.

Lenne még egy aprócska kérésünk. Magyarország Önnél jelesre vizsgázott kormánya karácsony előtt néhány nappal további mintegy 2 milliárd forinttal rövidítette meg Pécset, amikor a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét egyetlen mozdulattal kikanalazta az önkormányzat zsebéből. Az lenne ezzel kapcsolatban a tiszteletteljes kérésünk, hogy Ön, mint a pécsiek érdekeit a Parlamentben képviselni hivatott személy, járjon közbe a kormánynál, és érje el, hogy az állam kompenzálja ezt a húsbavágó elvonást.

Az Ön által kilobbizott, bár kissé misztikus 30 milliárd forinthoz képest ez bagatell összeg. Nyilván sok fáradtságot sem okoz, hogy a száz feletti, Pécs érdekében folytatott tárgyalás legyen még eggyel több. Türelmetlenek sem vagyunk, sőt: azt kérjük, hogy Ön jelöljön ki az eredmény elérésére saját magának egy tetszőleges, 2021-es határidőt.

Cserébe nem egyszerűen jelesre, hanem csillagos ötösre változtatjuk a kormány osztályzatát, és természetesen az Önét is” – tudatták még Hoppál Péterrel.

Az ellenzéki vezetők azt is elmondták a sajtótájékoztatón, hogy “nem sírni, hanem dolgoznia kellene végre” Péterffy Attilának, mert az iparűzési adó lefelezése szerintük nem a világvége Pécs számára; ráadásul nem minden céget érint csak a legkisebbeket, amelyeknek igazán nagy segítség ez – túlélhetik a COVID-járvány negatív hatásait. Mindezek mellett pedig a kormányzati ígéret szerint kompenzálni fogja az állam az önkormányzat HIPA adóbevételének kiesését is, amennyiben szükséges, és erre igény mutatkozik.

Nagy vesztes lehet Pécs, de erre nem reagált a városvezető koalíció

Mindezeknél azonban sokkal fontosabb volt az a kijelentése az ellenzéki vezetőknek, hogy Pécsen egyelőre nem készült el a város 2021-2027 közötti Európai Uniós ciklusra vonatkozó fejlesztési koncepciója, ezért – konkrétan kidolgozott programok híján – nagy bajba kerülhet Pécs.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint az előző városvezetés idején 200 új beruházás történt a városban, több százmilliárdos nagyságrendben. Ezt kellene folytatnia Pécsnek, de fogalma sincs az új városvezetésnek hogyan.

Ha ez sürgősen nem változik meg, akkor a 2021-2027-es ciklusban jelentős hátrányban lesz Pécs. Az ötletbörze, amit eddig bemutatott a városvezetés, nagyon kevés lesz; konkrétumokra, átgondolt gazdaságfejlesztési programora lenne szükség, mert máskülönben Pécs vesztese lesz a következő uniós ciklusnak

– magyarázta Csizmadia.

A városvezető koalíció erre a problémára egyáltalán nem reagált.