Címlap Politika Magyarázkodik...

Magyarázkodik és „szennylapozik” a pécsi polgármester a korrupciós ügy miatt, amely szerinte nem az!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érezhetően nagyon dühös közleményt adott ki Péterffy Attila. A hosszas, magyarázkdó írásban személyeskedésktől sem mentesen "szennylapozik" és próbálja megmagyarázni, miért kötött meg gyanús körülmények között egy átvilágítási szerződést, amiről lapunk írt elsőként.

„Ha tetszik, ha nem, ha támadnak minket miatta, ha nem, az önkormányzat, cégei és intézményei szerződéseinek, gazdálkodásának átvilágítását tovább folytatjuk. Ha pedig ez a munka törvényszegő, a pécsi adófizetőkre káros korábbi gyakorlatot tár fel, azt az eddigiekhez hasonlóan a nyilvánosság elé tárjuk, és ha szükséges, megtesszük a szükséges büntetőjogi lépéseket” – írja a polgármester, bár az egyszeri olvasó biztosan nem tudja, miért. Mi is csak sejtjük, hogy erről lehet szó:

A sajátos bevezető után Péterffy Attila rátér a lényegre, és megpróbálja megmagyarázni, miért kötöttek furcsa körülmények között egy szerződést átvilágításra egy céggel, amiről a Pécs Aktuál írt elsőként, majd cikkünk nyomán a Szabad Pécs is.

Péterffy Attila azt állítja a közleményében, hogy nem volt mutyi, nem volt korrupció,

mert joga volt azzal szerződni, akivel akart, mivel ez szerinte „bizalmi munka” és erre jogi lehetősége is megvolt.

„A megbízási szerződés nettó értéke nem érte el a 800 ezer, a bruttó értéke pedig az 1 millió forintot. A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések esetén a nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű önkormányzati beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést, ez így történt ebben az esetben is

– írja.

„Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, ahogy a jelenleg hatályos szabályzata fogalmaz, a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni. Hogy ezeknek a szereplőknek milyen feltételeknek kell megfelelnie, arról részletesen szól az önkormányzat szabályzata. Kiköti azonban azt is, hogy

„ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni.

A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen – közli Péterffy, de hogy egy szakmai munkában, mi lehet bizalmi, azt nem magyarázza el részletesebben.

Azért is lenne pedig ez érdekes, mert ezeket a típusú projekteket „ingyen” ellenőrzi az Államkincstár is.

„A bizalmi viszonyra vonatkozó kitétel miatt a fenti beszerzés lebonyolítható lett volna egyetlen meghívott ajánlattevővel is. Pécs polgármestere ezt mégsem alkalmazta, és két versenytárs révén kontrollárajánlatot kért be, ezzel túlteljesítve a szabályzat ide vonatkozó részét” – magyarázza tovább a polgármester, de

az kimaradt ebből a magyarázatból, hogy a kiszivárgott belső levél tanulsága szerint a két másik „kontrollárajánlatot” tevő cégeket maga a pályázó ajánlotta.

A polgármester szerint az átvilágítás elkészült és még 10 oldalas tanulmány is született róla. Sőt! „A szóban forgó szakmai átvilágítás eredménye érdemben hozzájárult ahhoz, hogy reményeink szerint pár héten belül újabb 190 millió forintos szociális rehabilitációs pályázatot tudunk benyújtani, és tovább tudjuk fejleszteni Pécs város keleti részét” – teszi hozzá,

de ügyesen megfogalmazva ezt a részt. Ebből ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy még az előző városvezetés idején elindult programnak köszönhető-e ez, avagy az átvilágításnak.

Vélhetően az első lehet igaz, hiszen az új városvezetés eddig – tudomásunk szerint – nem igen tud még maga mögött ilyen volumenű megnyert pályázatot. Persze ettől még az átvilágító adhatott igazán jó szakmai ötleteket is, de ezt nem tudjuk, mert

nem hozták nyilvánosságra a teljesítést és a fent említett tanulmányt.

A közleménye végén a polgármester megpróbál egyenlőséget tenni a fidesz és a valódi kérdéseket feszegető média között, „szennylapozik” is egyet Péterffy Attila, ami amellett, hogy véleményünk szerint méltatlan viselkedés egy városvezetőtől, még nem is igaz. Az viszont tagadhatatlan, hogy

sokkal könnyebb szennylapozni, és erre hivatkozva nem válaszolni a sajtó kérdéseire, mint beleállni egy-egy ügybe.

A fideszes városvezetés sok esetben ugyanezt tette az elmúlt 5 évben. Ilyen értelemben tehát Péterffy Attila pontosan ugyanúgy viselkedik, mint amit a megválasztása előtt még maga is kifogásolt.