Címlap Politika Mellár Tamás ...

Mellár Tamás szerint virágoznak a fideszes városok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Drámai hangú beszédet olvasott fel tegnap Pécs országgyűlési képviselője a közgyűlésben. Szerinte a kormány bünteti a pécsieket azért, mert nem fideszes városvezetést választottak. Az idős közgazdász érvelése azonban sántít a kormányzati "büntetéssel" kapcsolatban, mutatjuk, hogy miért. 

Egy előre megírt, érezhetően begyakorolt és első hallásra is inkább a politikai marketing bűvkörébe tartozó szöveget olvasott fel a pécsi közgyűlésen Mellár Tamás. A politikus ebben a beszédben azt próbálta erősíteni, hogy a kormány bünteti Pécset, mégpedig azért, amiért nem fideszes városvezetést választottak.

Az idős közgazdász szerint a koronavírus-járvány miatt Pécs komoly veszteségeket szenvedett el, a kormány azonban nem ad, hanem elvesz a várostól.

„Nyilvánvaló, hogy a gazdasági és a szociális válság kezeléséhez többletforrásokra lenne szükség. Sajnálatos módon azonban azt láttuk, hogy az Orbán-kormány nem adott, hanem elvett az önkormányzatoktól, s ez Pécs városa számára milliárdos nagyságú veszteséget jelentett” – közölte, de nem támasztotta alá konkrétumokkal a kijelentését.

„Ha értékelni akarnám ezt a kormányzati magatartást, akkor elsőre azt mondhatnám, hogy kicsinyes, alantas ez a bosszú, de ennél jóval többről van szó. Nevezetesen arról, hogy

a Fidesz-kormány minden egyes pécsi polgárt büntet,

ráadásul akkor, amikor azok a legnagyobb segítségre szorulnának. És végső soron az egész gazdaságot sújtja, mert közgazdaságilag megvalósíthatatlan az, hogy

az ország azon része, ahol fideszes polgármesterek vannak, virágzik, míg a másik része válságban van.

Ha Budapest és a vidéki nagyvárosok nem tudnak kilábalni a válságból, akkor az ország sem fog. Most nagyon fontos lenne az összefogás!” – mondta a politikus. Ez volt egyébként a teljes beszéde:

Festik az ördögöt

Hónapok óta szisztematikusan építi a kormány ellenzéke azt a narratívát, amit Mellár Tamás is felmondott a közgyűlésen. Eszerint a kormány pénzt von el az önkormányzatoktól „büntetésből”. Hogy ez valójában igen csak túlzó kijelentés lehet, az tényekkel is igazolható.

Az önkormányzatok ugyanis jövőre 118 milliárd forinttal kapnak többet, mint idén, ez pedig 16 százalékos növekedést jelent. 

Ráadásul a gazdaságvédelmi akciótervben indított munkahelyteremtő beruházások révén tovább emelkedik majd a helyi iparűzési adó is, persze ott, ahol vannak cégek, beruházások és megfelelő gazdasági környezet. Pécsett egyébként rekord szintű iparűzési adóbevétel folyt be a 2019-es év után, több mint 9 milliárd forint. Ennyire magas még sosem volt a város történetében ez a szám.

A jövő évi költségvetésben szereplő gazdaságvédelmi alap segíthet abban is, hogy új munkahelyek legyenek az esetlegesen megszűnő álláshelyek helyett. Ez pedig nyilván a pécsi cégeket, álláshelyeket is érinti.

Szeged hasít, pedig nem fideszes város

Mellár Tamás érvelése – vagyis a kormányzati büntetés politikai kommunikációja, elmélete – azért is sántít, mert például Szegedet több száz milliárd forinttal tolta meg és tolja most is kormány. Botka Lászlóról pedig sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy fideszes lenne, nem!

Joggal feltételezhető tehát, hogy vagy Mellár Tamás téved és építget hamis és megtévesztő narratívát, vagy Botka László vert át mindenkit, és valójában titkos bartája Orbán Viktornak.