Címlap Politika Ez nem Fekete...

Ez nem Fekete-Győr András hete volt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Román pártnak kampányolt, de nem jött be; most meg Oszkó Péter kérte ki magának, hogy a nevével turnézik a Momentum elnöke. De Bajnai Gordon is kényelmetlenül érezte magát.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Romániában. Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) számtalan magyar polgármesterjelölttel és magyar képviselőjelölttel vág neki a szeptember 27-i választásoknak. 

A Momentum testvérpártja, a román USR nevű liberális párt Bihar megyei szervezete videót tett közzé, amelyben

Fekete-Győr András újra a román pártszövetség (USR-PLUS) jelöltjeire való szavazásra buzdítja az erdélyi magyarokat. 

A videót azonban idő közben eltávolították, mert rengeteg negatív hozzászólás érkezett rá. Az ELÉG! közösségi oldalára azonban felkerült a videó egy részlete.

„Arra szeretnénk kérni titeket, hogy ahol tehetitek, támogassátok az USR-PLUS önkormányzati jelöltjeit!” 

– mondta az USR-PLUS videójában a Momentum elnöke, vette észre a Mandiner.

Fekete-Győr András nem először kampányol a román pártért, hiszen a tavalyi államelnök-választáson szintén az USR-PLUS jelöltjére, Dan Barnára való voksolásra buzdította a magyarokat, az RMDSZ magyar jelöltje, Kelemen Hunor ellenében.

Oszkó Péter is helyretette az elnököt

Balázs Péter és Jeszenszky Géza volt külügyminiszterek, Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök is segít a Momentumnak a programalkotásban és a szakpolitikusok felkészítésében – erről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában – idézi az Index. Hozzátette: pártja már dolgozik a kormányzati csapatán.

Körülbelül hétszáz emberről beszélünk, akinek feladata lesz átvenni egyik napról a másikra az egész államigazgatást.

A Momentum elnöke arról is beszélt, hogy dolgoznak ugyan az utcán a DK embereivel, de szerinte Dobrev Klárával nem lehet nyerni, ezért nem lenne jó miniszterelnök-jelölt.

Oszkó Péter a hivatalos közösségi oldalán reagált Fekete-Győr „váratlan” kijelentéseire. A volt pénzügyminiszter azt írta:

Meglepve hallottam az alábbi műsorban, hogy az én nevem is úgy hangzott el, mint aki része a Momentum Mozgalom programalkotásban részt vevő szűk szakmai csapatának. Különösen azért tartom mindezt érzékeny kérdésnek, mert hogy szeretem tudni, a saját nevem mikor, milyen kontextusba hangzik el és mennyire lesz eszköze pártok közötti küzdelmeknek vagy erőfitogtatásoknak. Erről a bejelentésről viszont semmilyen formában nem tudtam, a programalkotó csapatban való részvétellel kapcsolatban pedig ilyen vállalásokat nem tettem.

Fontosnak tartom ennek kapcsán mindenek előtt rögzíteni, hogy a jövőben üzleti elképzeléseim építésén és megvalósításán kívánok dolgozni, szakmai munkámat is ennek kívánom szentelni és semmilyen módon nem kívánok részt venni pártpolitikai vagy választási küzdelmekben. A nyilvánosság előtt is ebben a formában szeretném szerepvállalásaimat megtartani és továbbra is szeretném én eldönteni, hogy mikor, milyen munkákban és kommunikációs aktivitásokban jelenek meg. Ráadásul saját cégcsoportunk formális bejelentésekben is jelezte már olyan stratégiai terveit, ahol a nyilvánosság előtti megjelenés, üzleti partnereinkkel, befektetőinkkel való világos és egyértelmű kommunikáció mind terveinkről, mind tevékenységünkről alapvető érdekünk és szándékunk.

Ennek keretében időről időre előfordul, hogy a tevékenységünket is érintő közéleti, különösen gazdasági kérdésekben egyszer-egyszer szakértői megnyilatkozásokat teszek, illetve véleménynyilvánításokat vállalok, amin egyébként a jövőben sem kívánok változtatni. De szeretném rögzíteni, hogy ezt konzekvens módon pártoktól függetlenül teszem és továbbra sem szeretném, ha ilyen jellegű aktivitásomat váratlan módon bárki saját egyéni, pártpolitikai céljaira kívánná felhasználni” – írta Oszkó Péter.

Bajnai Gordon is cáfolta Fekete-Győr Andrást, mint írta: kényelmetlen helyzetben találta magát a Momentum elnökének szavai után; de cáfolta a V21 csoport társalapítója, Balázs Péter volt külügyminiszter is, hogy szerepe lenne a Momentumban, mert nem egyik vagy másik párt programjának kidolgozásában segédkezik, hanem a közös ellenzéki program gerincének összeállításán dolgozik – közölte.