Címlap Politika “Nem íg...

“Nem így képzelte az előválasztást” az előválasztás vezetője

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú blogbejegyzésben panaszkodik Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke arról, hogy nem így képzelték az előválasztást.

Az első forduló kiemelkedő, nyolcszázalékos részvételi aránya után elégedett lennék azzal, ha most elérnénk az öt százalékot – írta, majd hozzátette: Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter, illetve a momentumos Fekete-Győr András eddigi támogatói nem biztos, hogy elmennek szavazni, hiszen az ő jelöltjeik nincsenek többé versenyben, s Márki-Zay Péterre és/vagy Dobrev Klárára ezek után nem akarnak átszavazni.

Magyar jobban örült volna, ha Karácsony nem száll ki

Egyelőre nemigen tudni – vélem én –, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra. Jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat – írta.

Nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe. A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli

– magyarázta.

“Egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon. Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

“Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak”.

“Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát” – sorolta a panaszait.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem:

az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók?

Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél – zárta az írását.

Óriási hibának tűnik az előválasztás

írtuk meg pár napja.

Egyelőre ugyanis úgy néz ki, hogy

  • aktivizálás helyett kiégeti a szavazókat;
  • építés helyett lebontja az ellenzéki ikonokat;
  • hitelteleníti a pozitív ígéreteket;
  • és pontosan az történik, amit a fideszesek az elejétől papagájkommandóznak: Gyurcsányékról szól az egész.

Sőt, most már Márki-Zay Péter is gyurcsányozik, be is szólt neki Gyurcsány Ferenc, hogy ennél többet kellene mondani a választóinak.