Címlap Politika Péterffy Atti...

Péterffy Attila szerint igen, Kővári János szerint nem hívták meg az utcaavatóra – Helyreigazítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nehéz igazságot tenni, mert úgy tűnik, mindkét fél igazat mond. Sőt, a polgármesternek bizonyítéka is van! Ezért úgy döntöttünk, hogy önként helyt adunk Péterffy Attila kérésének és leközöljük a helyreigazítását.

Megszépült a Ferencesek utcája – Így előzte be a pécsi polgármestert Kővári János” – írtuk meg mi is pár napa azt a szokatlan utcaavatót, amelyet Kővári János tartott egymaga, gyakorlatilag pár órával a hivatalos ceremónia és sajtótájékoztató előtt. Akkor leközöltük – igaz, nem szó szerint és nem teljes terjedelmében – a belvárosi önkormányzati képviselő közleményét. Ebben – és a szerkesztőségünknek küldött kísérőlevélben – Kővári kifejtette, hogy illett volna őt és Csizi Péter egykori fideszes politikust is meghívni a hivatalos eseményre, mert „2019 tavaszán indult a Ferencesek utcájának felújítása, de a Zöld Pécs program már előtte egy évvel elindult Pécsen”. Ebben a programban pedig különösen nagy szerepe volt neki, és Csizinek is – érvelt. A képviselő annyira felhúzta magát akkor, hogy még egy videót is készített a sajátos avatásáról, ami máig elérhető a közösségi oldalán.

Péterffy Attila most arra hívta fel a figyelmünket, hogy cikkünkben valótlanságot közöltünk, mert állítása szerint ő igenis meghívta Kővári Jánost az eseményre. Péterffy szerint ugyanis Kővári megkapta azt a meghívót a városháza sajtós e-mail címéről ([email protected]), amiben a polgármester szerint a meghívókat szokták küldeni.

Megkerestük Kővári Jánost, hogy mindezt meg tudja-e erősíteni, de eléggé ideges lett. Szerinte a városvezetés „újabb, szokásos csúsztatásáról” van szó, és továbbra is állítja, hogy nem hívták meg az eseményre.

Nem kaptam a Polgármesteri Hivataltól, vagy a polgármestertől személyes, névre szóló meghívót sem levélben, sem emailben, ahogy az ilyen, hivatalos önkormányzati eseményekkor lenni szokott. Az pedig, hogy ő valamilyen email címre, ami hozzám vagy az ÖPE-hez kötődik, kiküld egy sajtóértesítést a sajtónak, nem nevezhető személyes meghívásnak, eddig sem így történtek ezek

– mondta határozottan a képviselő. Majd küldött egy olyan meghívót, amelyet képviselők kapnak. Ezen látszik, hogy nem a sajtóval történő kapcsolattartásra használt városházi email címről küldték, van rajta személyes megszólítás, kontaktszemély is, majd a hivatalos csatolmány:

A sima sajtós email címről pedig így küldte ki a városháza sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az értesítést a Ferencesek utca átadójára, majd csatolta a sajtóesemény részletes programját is. A polgármester szerint tehát ezzel hívták meg Kővári Jánost:

Végül összehasonlításként mutatunk egy friss levelet, amit szintén a városháza sajtósa küldött ki a napokban, ugyanerről az email címről, amiben jelezte, hogy szabadságra megy:

Bár Kővári János fenti érvelése, és a hivatalos képviselői levelezés igen meggyőző, lapunk ennek ellenére úgy döntött, hogy mégis leközli önként a pécsi polgármester teljes álláspontját, mert ezt kérte és így érezzük tisztességesnek.

(A hatályos törvényi rendelkezések szerint egyébként akkor is hibázunk, ha leközöljük egy politikus álláspontját, idézünk tőle, de arról kiderül, hogy valótlanság. Ez esetben a médiumot is felelősségre lehet(ne) vonni. Az más kérdés, hogy politikus szinte soha nem szokott médiumot perelni más politikus mondandója miatt, mert legtöbbször ezt egymás között rendezik el. Most új korszakot látszik nyitni a pécsi polgármester, szakítva a több évtizedes szokásokkal.)

Íme a Péterffy Attila által kért helyreigazítás:

Hírportálunkon 2020. augusztus 27-én a „Megszépült a Ferencesek utcája – Így előzte be a pécsi polgármestert Kővári János” címmel megjelent cikkben valótlanul híreszteltük, hogy a pécsi polgármester a megújított Ferencesek utcája ünnepélyes átadására szervezett sajtóeseményre nem hívta meg Kővári János önkormányzati képviselőt, az ÖPE politikusát.

Ehhez képest a való tény az, hogy az önkormányzat 2020. augusztus 25-én 9:32 perckor Kővári János önkormányzati képviselő hivatalos elektronikus levelezési címére is elküldte a megújított Ferencesek utcája ünnepélyes átadására, 2020. augusztus 27-én 10 órára szóló, a részletes programot tartalmazó önkormányzati meghívót, mely a kézbesítési jelentés tanúsága szerint az önkormányzati képviselő e-mail címére azonnal sikeresen megérkezett”.