Címlap Politika Szijjártó: &#...

Szijjártó: „Márki-Zay és az ukrán elnök megegyezett, hogy fegyvereket kapjon Ukrajna”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

– Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, ez az üzenet is bizonyítja, hogy megegyeztek abban, hogy ha a baloldal kormányozna, akkor életbe lépnének a földgáz- és kőolajszállítást érintő szankciók, és fegyvereket szállítana a baloldal Ukrajnába – közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban. 

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a fegyverszállítmányok azonnal háborúba sodornák Magyarországot. Amennyiben pedig megszavaznák a szankciókat, akkor a fűtés és az üzemanyagellátás veszélybe kerülne.

Ez rendkívüli veszéllyel járna Magyarország számára, így világos döntés előtt állnak a magyarok: aki a Fideszre szavaz, az a békére és a biztonságra szavaz, míg aki a baloldalt támogatja, az a háborúba való belesodródást kockáztatja

– rögzítette Szijjártó.

A bejelentését itt lehet visszanézni:

Márki-Zay Péter röviden reagált Szijjártó Péter mondandójára. Azt írta a közösségi oldalán az ellenzék miniszterelnök-jelöltje:

„Szijjártó Péter is beállt orosz ügynöknek: megint a „fegyverszállításról” hazudozik. A lemondását kellett volna bejelentenie, ahelyett, hogy megint álhírt terjeszt.”

„Márki-Zay kampányfőnöke elismerte, vannak tárgyalások Ukrajna és a baloldal között”

Ezzel a címmel erősített rá Szijjártó Péter bejelentésére a Magyar Nemzet napközben.

Az ügy kapcsán Zaránd Péter, Márki-Zay kampányfőnöke reagált a Telexnek, és a válaszával nem oszlatta el a felmerülő kérdéseket. Mint fogalmazott:

Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára.

A válaszból tehát kiderül – a lap szerint -, hogy a baloldal folytat háttértárgyalásokat az ukrán vezetéssel, azonban ezek tartalmáról eddig nem jelent meg nyilvános információ.

Csakhogy

Csakhogy a Telex cikkében a kampányfőnök mondandójának ez az idézet csak egy része. A teljes nyilatkozat ugyanis így szólt:

„Zaránd Péter, a Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért kampányfőnöke a Telexnek azt mondta, Szijjártó Péter részéről ez egy nagyon olcsó kampányhúzás, egy egyszerű csúsztatás azért, hogy elterelje a figyelmet a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikkéről, illetve az Orbán-kormány és saját személyes felelősségéről a magyarországi nemzetbiztonsági kockázatokat egyértelművé tévő orosz befolyásról.

Zaránd Péter szerint Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára, ellenben az egyértelmű, hogy Szijjártó Péter más érdekeket helyezett a hazaiak elé akkor, amikor vagy simán csak hagyta, vagy nem tett érdemi lépéseket a magyar külügy kötelékébe tartozók megóvása érdekében sem.

„A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez” – írta közleményében az Egységben Magyarországért, reagálva Szijjártó Péter délelőtti kijelentésére.”

Hosszú és csavaros kémsztori

A Direkt36 cikke szerint „Putyin hekkerei is látják a magyar külügy titkait, az Orbán-kormány évek óta nem bírja elhárítani őket”.

A rendkívül hosszú cikkben azonban túl sok valódi konkrétum és névvel nyilatkozó nincs.

„Fontos érteni, hogy Magyarország nem a fő célpontja ezeknek a támadásoknak, hanem egyszerűen annyira rossz a biztonsági szintje a magyar állami- és magáninfrastruktúráknak, hogy itt a legkönnyebb bejutni” – mondta a cikkben egy szintén névtelen kiberbiztonsági szakember.

(Borítóképünk illusztráció, és az égvilágon semmi köze nincs a témához, csak pécsiek szerepelnek rajta.)