Címlap Politika Visszavonják ...

Visszavonják a különleges jogrendet

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány kedd délután terjeszti az Országgyűlés elé a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett: a veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kabinet. Mint mondta, a különleges jogrend jelentősen hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez, segítségével a kormány és az operatív törzs gyorsan meghozta a védekezéshez szükséges gazdasági, egészségügyi rendvédelmi döntéseket, és gyorsan tudott cselekedni.

Így Magyarország – más országokkal ellentétben – el tudta kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezer halálesetet – tette hozzá.

A járvány nem ért véget, a parlament elé kerülő törvényjavaslat tartalmazni fogja azokat a szabályokat és rendelkezéseket, amelyeket a járványügyi készültség miatt hatályban kell tartani

– hangsúlyozta az alezredes.

Elmondta azt is, hogy kedden az operatív törzs utasítására újabb egyéni védőfelszereléseket, védőeszközöket szállítanak 30 vidéki kórházba, ezeket a kórházparancsnokok fogadják és készletezik.  

Szólt arról is, hogy 396-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 107-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 124-et csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 79 gyanúsítottat hallgattak ki.

Júniusban vonják vissza a különleges jogrendet?

Varga Judit igazságügyminiszter a közösségi oldalán árulta el, hogy a törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, „várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon. A védekezés második szakaszában a hangsúlyt a munkahelyek megtartására, új munkahelyek teremtésére és a gazdaság újraindítására kell fektetnünk” – írta a posztban.