Címlap Sport Az olasz sztá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Kiválóság a kosárlabdázásban” (Excellence is Basketball) a címe az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciának, amelyre 2024. január 22-23-án kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A célkeresztben ismét a sporttudomány lesz, az előadók listáján pedig a kosárlabdázás több kiválósága is szerepel: elfogadta a meghívást az 55 éves olasz edző, Andrea Trinchieri is!

Olaszország egészen kiváló, hatalmas tudással felvértezett, karizmatikus edzőket ad kosárlabdában (is), elég ha Ettore Messinára, Sergio Scariolóra, vagy éppen Andrea Trinchierire gondolunk. Az első pécsi konferencián felvételről beszélt a jelenlévőkhöz a négyszeres Euroliga-győztes Messina, az ötödiken, 2024. január 22-23-án pedig személyesen lesz itt a Nemzeti Kosárlabda Akadémián a spanyol férfi válogatottal világ- és Európa-bajnok Scariolo, valamint Trinchieri is!

Az 55 éves Andrea Trinchieri Milánóban született, és 1998-2004 között az Olimpia Milano másodedzője volt. A későbbiekben vezetőedzőként többek között olyan csapatokat irányított, mint az orosz UNICS Kazan, amellyel 2014-ben Orosz Kupát nyert, a német Brose Bamberg, amelyet háromszor vezetett bajnoki címig (2014/2015, 2015/2016, 2016/2017), a szerb Partizan Belgrad, amellyel kétszer lett Szerb Kupa-győztes (2019, 2020), továbbá 2019-ben megnyerte az ABA Liga Szuperkupát, valamint a Bayern München, amelyet kétszer vitt Német Kupa-elsőségig (2021, 2023).

– Nagy öröm számomra, hogy részt vehetek a közelgő konferencián, ugyanis elkötelezett híve vagyok a kosárlabda akadémiáknak, a Pécsett működő Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról, az ott zajló munkáról pedig csak jót hallottam. A konferencia címe találó: Kiválóság a kosárlabdázásban! – fogalmazott a 2014-ben az Európa Kupa, valamint kétszer (2010, 2011) az olasz bajnokság legjobb edzőjének választott Andrea Trinchieri. – A tudomány egyre jelentősebb szerepet tölt be a sportágban. A legfontosabb cél manapság az, hogy az edzőknek a mai kosárlabda-specifikus tudást és a tudományt úgy kell felhasználniuk, hogy ennek köszönhetően a leghatékonyabban dolgozhassanak.

A FIBA Europe Coaching Certificate program előadója, Andrea Trinchieri az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián két gyakorlati és egy elméleti előadást is tart, továbbá részt vesz egy kerekasztal-megbeszélésen is, amelynek témája: „Hatékony kommunikáció az edzői stábon belül”.

A konferenciára, amely a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében 2024. január 22-23-án kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, mindenkit nagy szeretettel várnak! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezni a KSMK oldalán (https://ksmk.hu/) egy regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.