Címlap Sport Lassan felvir...

Lassan felvirrad a nap: több mint kétszáz sportoló kap új otthont!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Bőrgyár korábbi irodaépülete elég jelentős ráncfelvarrás után új funkciót lát majd el: a Virradat SE küzdősportolói veszik birtokba. Az eddigi, valljuk meg, elég mostoha körülmények után nemsokára sokkal kulturáltabb miliőben folyhatnak az edzések!

A bokszzsákok már a helyükön lógnak, épül a ring, a másik teremben pedig a szőnyeget fektetik a dzsúdósoknak. Gőzerővel zajlik a munka a Pécsi Bőrgyár korábbi irodaépületében, ahol mostantól a pécsi sportegyesület, a Virradat SE főhadiszállása lesz.

– A jövő héten már itt lesznek az edzések, persze kisebb-nagyobb munkák azért még hátravannak. Az ünnepélyes átadót január 15-re tervezzük – mondta a Pécs Aktuálnak a Virradat SE elnöke, Szalma Gábor. – Egyrészt azért vágtunk bele a felújításba, hogy a küzdősportos szakosztályaink sportolói végre kulturált, méltó körülmények között készülhessenek, másrészt annak is örülünk, hogy mostantól saját tulajdonú ingatlanban lesznek az edzőtermek, így nem leszünk kiszolgáltatott helyzetben.

Aki járt a Virradat SE korábbi edzőközpontjában (ami a Bőrgyártól mintegy 300 méterre volt a felüljáró mellett), láthatta, hogy a körülmények valóban nem igazán feleltek meg a 21. század elvárásainak. A dzsúdósok edzője, Romváry Attila reggelente bedurrantotta a vegyes tüzelésű kályhát, hogy télen ne legyen jéghideg a teremben, amikor pedig jelentős csapadék hullott, bizony akadtak vizes foltok a tatamin és a ring környékén is.

Pedig az itt sportolók abszolút megérdemlik, hogy normális körülmények között edzhessenek. A koronavírus-járvány előtt közel háromszáz tagja volt a Virradat SE-nek, ami az utóbbi hónapokban jelentősen megcsappant, de még mindig több mint kétszázan tartoznak az egyesülethez, amelynek van dzsúdó, ökölvívó, kick-box, aikido, lovas, sportlövő és haditorna (airsoft) szakosztálya is. A jó eredmények sem maradnak el: a dzsúdó szakosztály versenyzője, Kárpáti Gábor a napokban harmadik helyen végzett a felnőtt országos bajnokságon (+100 kg), Schönberger Máté pedig a juniorok között magyar bajnok lett!

Az egyesületnél örültek volna annak, ha tízmillióból kijön a beruházás, ennyiből azonban nem úszták meg. A költségek nagy részét a Virradat Csoport állta, anyagilag támogatta az edzőterem létrehozását a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Honvédelmi Sportszövetség is – a klub vezetői bíznak benne, hogy eredményeikre az önkormányzatnál is fel fognak figyelni.

– A Virradat SE-ben a sportolási lehetőségek megteremtése mellett nagy hangsúlyt fektetünk az egészségtudatos életmódra, továbbá a hazafiasságra, a hazaszeretetre, a honvédelemre, a testkultúra, a hagyományok tiszteletére. Értékeket szeretnénk átadni a nálunk sportoló fiataloknak, mert hiszünk benne, hogy a sport mindig honvédelem is! – fogalmazott Szalma Gábor. – Miután láttuk, hogy több tehetséges sportolónkat elcsábították tehetősebb klubok, ösztöndíjprogramot alakítottunk ki: szeretnénk, ha nálunk, a mi színeinkben érnék el a sikereiket, ennek érdekében pedig anyagi támogatást is nyújtunk nekik!

Búcsú a régi teremtől – sok csatát megélt a ring