Címlap Gazdaság Pécsi stadion...

Pécsi stadionépítés: hol, mennyiből, mekkorát – ezekre a kérdésekre kerestük a választ

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi napokban divatos téma lett a pécsi futballstadion ügye. Sokan formáltak véleményt, van, aki szerint teljesen felesleges stadiont építeni, pénzkidobás az egész, a helyi futballszeretők viszont természetesen örülnének annak, ha hosszú évek ígérgetései, tervei után végre valami kézzelfogható is történne.

A stadiontéma azután került ismét napirendre (nem újkeletű egyébként a történet, már vagy tíz éve fel-felbukkan ez a beruházás különböző köntösbe bújtatva), hogy dr. Hargitai János baranyai KDNP-s országgyűlési képviselő Péterffy Attila pécsi polgármesterrel közösen levélben kérte arra Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy támogassa egy új létesítmény megépítését. Orbán Viktor válaszában egyrészt gratulált a PMFC másodosztályba kerüléséhez, majd leszögezte, a pécsi labdarúgás tisztelőjeként az infrastrukturális fejlesztésre vonatkozó kezdeményezést nem csak megérti, örömmel támogatja is. Az érintetteket arra kérte, hogy a részletes sportfejlesztési terveket mihamarabb küldjék el neki.

A helyszín: Bolgárkert?

Az egyik legfontosabb kérdés a pécsi stadion kapcsán az, hogy hol épüljön meg! Az utóbbi években jó néhány ötlet született, majd ment füstbe: volt, amikor

  • a jelenlegi PMFC-stadiont akarták kipofozni,
  • máskor a Várkőit akarták hátrafelé kibővíteni,
  • szóba került a PVSK Verseny utcai területe,
  • felmerült a Füzes dűlő lehetősége (az Expo Center környéke – erről készült is látványterv),
  • sőt, még a Tüskésrétről is lehetett hallani.

A legfrissebb, egyben leginkább kézenfekvő megoldásnak az, hogy az új stadion az épülő Dárdai Akadémia szomszédságában, az úgynevezett Bolgárkert területén épüljön meg.

Kétségtelen, nagyon sok szól emellett: adott egy 9 hektáros terület, ami magántulajdonban van, mellette pedig még ott van 2,5 hektár, ami az önkormányzaté.

Ekkora területen kényelmesen elférne nem csak egy futballstadion minden kiszolgáló létesítményével együtt, hanem lenne hely uszodára, aquaparkra – gyakorlatilag mindenre, mi szem-szájnak ingere.

A közlekedés szempontjából is megfelelő lenne a választás, hiszen ez a hely könnyen megközelíthető, nincs a belvárosban, kellő mennyiségű parkolót lehetne építeni, a közelben pedig bevásárlóközpontok vannak.

– Pécs sportinfrastruktúrája más hasonló városokéhoz képest rendkívül elmaradott – fogalmazott a Pécs Aktuálnak dr. Hargitai János.

Ebben a városban egyszerre kellene építeni egy modern labdarúgóstadiont, egy korszerű uszodát és egy aquaparkot.

Tudom, hogy a polgármester úr környezetében már elindult az érdemi gondolkodás arról, hogy ezeket a hiányzó létesítményeket hol helyezzék el. Én célszerűnek, szerencsésnek tartanám, hogy a város egy meghatározott pontján, koncentráltan jelennének meg, ez lenne az ideális, racionális megoldás – mondta Hargitai.

A PMFC operatív igazgatója is remek ötletnek tartja ezt a helyszínt.

Számunkra nagyon vonzó lenne a Bolgárkert, hiszen így kialakulna egy PMFC-blokk: egy helyen lenne az utánpótlásunk a Dárdai Akadémiával és a felnőtt csapatunk

– mondta Győri János, a PMFC operatív igazgatója.

Méret: 8 ezres

Nem kevés vitát szült az is, hogy mekkora legyen egy Pécsre megálmodott új stadion. Sokan húszezres, nyugodtan mondhatni, megalomán és földtől elrugaszkodott ötlettel álltak elő, aminek valóban semmi köze a realitáshoz: soha nem telne meg egy ekkora sportlétesítmény a városban. Na jó, ha a PMFC a Bajnokok Ligájában vitézkedne…

Az egészséges, racionális megoldás az lenne, ha a jelenlegi PMFC-stadionhoz hasonló méretű épülne. Információink szerint néhány évvel korábban kormányzati szintet 5 ezres pécsi stadionban gondolkodtak, ám ezt a gondolatot gyorsan elhessegették – jelen állás szerint 8 ezres létesítményt húznának fel a baranyai megyeszékhelyen.

Nem kérdés, jó megoldásnak tűnik: Pécsett szeretik a focit, az NB III-ban is sokan voltak a lelátón, a másodosztályra várhatóan tovább nő a nézőszám, az élvonalban pedig biztosan 3–5 ezer szurkolóval lehetne számolni egy–egy szimpla bajnokin. Ha pedig jönne mondjuk a Fradi, akkor megtelne az új aréna, egy teli stadion pedig csodálatos atmoszférát adna egy remek meccshez.

Költség: 15–18 milliárd

Budapest legújabb sportlétesítménye, az új Bozsik Stadion nemrég kapott plusz forrást a kormánytól. Miután az aréna hasonló léptékű lenne (8200 férőhelyes), mint a Pécsre tervezett, ezért hasonló költségekkel lehet kalkulálni: várhatóan 15–18 milliárdba kerülhetne majd az új PMFC-stadion.

Nem kérdés, modernnek, innovatívnak kell lennie az arénának, olyannak, amely megfelel a kor követelményeinek, nem mellesleg pedig mindennek köszönhetően a lehető legkisebbre csökkenti a fenntartási költségeket.

Sokan ugyanis máris azt vizionálják, hogy éves szinten 300–500 milliós kiadással lehet számolni, amivel sem a kormány, sem a városvezetés, sem a PSN Zrt., sem a PMFC nem kalkulál.

Az, hogy a leendő stadion fenntartási költségeit kinek kell majd fedeznie, a jövő zenéje. Ami biztos, hogy jelenleg is van Pécsnek, a PMFC-nek stadionja, ergo van kiadás most is.

A PMFC Stadion utcai létesítményének működtetése 2015. óta a PSN Zrt.-t terheli. Ez éves szinten mintegy ötvenmillió forintot jelent

– mondta a Pécs Aktuálnak Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója. – A létesítmény egyébiránt hamarosan a Pécsi Tudományegyetem birtokába kerül, megegyeztünk viszont abban, hogy mindaddig, amíg nem készül el a PMFC kovácstelepi fejlesztése, addig a piros-feketék otthona marad a stadion.

A pécsi stadionépítés kapcsán tehát megvan a központi és az önkormányzati akarat, helye is lenne a létesítménynek, olyan csapata is van a városnak (PMFC), amely méltóképp használná, már csak az a kérdés, a tervekből, az elképzelésekből mikor lesz valóság.