Az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia sztárvendége az olasz edző, Sergio Scariolo lesz, aki a spanyol férfiválogatottat világbajnoki címig vezette
Címlap Sport Újabb nagyágy...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár nyugodtan kijelenthető, Pécs a sporttudomány fellegvára hazánkban, hiszen a Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendszeresen tartanak ilyen jellegű eseményeket. A következőre 2024. január 22-23-ig kell várni: a Rátgéber László által vezetett Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára kerül sor.

Az „Excellence in Basketball – Kiválóság a kosárlabdázásban” címmel megrendezendő eseményen az előadók között ezúttal is lesz sztárvendég: a spanyol válogatottat szövetségi kapitányként négy Európa-bajnoki címig és egy világbajnoki aranyéremig repítő Sergio Scariolo! Az Olaszországban, Bresciában született 62 éves szakember a kosárlabdázás Carlo Ancelottija, az egyik legjobb, legtapasztaltabb európai edző, aki rendkívül karizmatikus, és akit hatalmas taktikusnak tartanak. Klubedzőként dolgozott hazájában, Spanyolországban irányította többek között a Real Madridot is, megfordult Oroszországban, három évig a Toronto Raptors másodedzője volt. Az Európában az egyik legfejlettebb kosárlabdakultúrával rendelkező Spanyolországban már két alkalommal irányíthatta szövetségi kapitányként a férfiválogatottat: 2009 és 2012 között, valamint 2015 óta napjainkig. Vezetésével a spanyolok négyszer nyertek Európa-bajnokságot (2009, 2011, 2015, 2022), a 2012-es olimpián ezüst-, a 2016-oson bronzérmesek lettek, a 2019-es kínai világbajnokságon pedig felülhettek a trónra!

A tudományos sorozat a jövő januárban esedékes konferenciához képest majdnem napra pontosan két évvel korábban indult, a KSMK 2022. január 13–14-én rendezte meg az elsőt Pécsett. Az azóta eltelt időszakban további három ilyen esemény házigazdája volt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amelyek egytől egyig osztatlan sikert arattak itthon és külföldön egyaránt – köszönhetően a nagyon magas színvonalnak, és a neves szakembereknek, akik előadásokat tartottak. Az Euroliga-győztes Rátgéber László hívására olyan kiváló európai és amerikai szaktekintélyek mondtak igent, hogy a konferenciák hihetetlen értékesek, egyedülállóak voltak, egyfajta kuriózumnak számítanak ebben a műfajban.

Az elsőn bejelentkezett az Egyesült Államok nőiválogatottjával kétszeres olimpiai és világbajnok edző, Geno Auriemma, valamint felvételről beszélt a közönséghez a négyszeres Euroliga-győztes Ettore Messina, az Olimpia Milano vezetőedzője; a másodikon Pécsre látogatott többek között a Toronto Raptors csapatával 2019-ben NBA-bajnok edző, Nick Nurse, továbbá a Stephen Curryt felfedező, útjára indító Robert „Bob” McKillop; a harmadikon előadásokat tartott az NBA-tapasztalatokkal felvértezett neves európai edző, Neven Spahija, valamint prof. dr. sc. Igor Jukic, a teljesítményhatékonyság növelésének szakértője; a negyediken pedig például az NBA-ben szereplő Minnesota Timberwolves vezetőedzője, Chris Finch előadásait hallgathatták a résztvevők.

Az előadók listáján Scariolo mellett több kiváló szakember neve is található, vagyis garantált, hogy az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia szakmailag nagyon tartalmas és pótolhatatlan lesz! A sporttudományos esemény időpontja már ismert, 2024. január 22-23-án kerül rá sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, további információkkal, többek között a pontos programmal hamarosan ismét jelentkezik a szervező KSMK. Az eseményre a belépés ingyenes lesz, a regisztráció pedig elkezdődött a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ hivatalos honlapján (https://ksmk.hu/), ahol egy regisztrációs űrlap kitöltésével lehet jelentkezni:

https://ksmk.hu/v-nemzetkozi-kosarlabda-konferencia-regisztracio/

Találkozzunk január 22-23-án Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián a sporttudomány újabb nemzetközi ünnepén!