Címlap Szórakozás Várjátékokkal...

Várjátékokkal erősítenék Pécset: új látványosságot álmodtak meg

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A pécsi jobboldal kiemelt vállalása Pécs kulturális örökségének megőrzése, az ország életében játszott történelmi szerepünk és hagyományainak köztudatba emelése. Városunk marketingjét, hazai és nemzetközi megjelenését is erre kívánjuk alapozni” – közölte Csizmadia Péter.

A pécsi Fidesz frakcióvezetője szerint Pécs kivételesen gazdag és egyedi középkori örökséggel, történettel rendelkezik: egyetemalapítás, püspöki székhelyként katedrális- és palotaépítés, oszmán megszállás. Az egykori várfalon belül minden sarok mesélni tud ezekről az évszázadokról.

Ezt a „sztorit” viszont el is kell mesélnünk, mert ez a mi varázslatos történetünk

– magyarázta.

Csizmadia Péter

Éppen ezért, amennyiben a pécsiek úgy döntenek júniusban, hogy a jobboldalra bízzák a város vezetését, példát véve más meghatározó, történelmi múltra visszatekintő hazai településekről – a visegrádi és az egri várjátékok mintájára –,

útjára indítjuk a város legnagyobb, kulturális, gasztro- és utcabál fesztiválját: a pécsi várjátékokat, amelynek keretében a nyári időszak nyitányaként középkori folklórkavalkád fogadja majd a történelmi belvárosban azokat, akik szeretnék átélni néhány nap erejéig a középkori Pécs történelmi hangulatát

– részletezte a tervet Csizmadia.

Számítanak mindenkire – tette hozzá: a vendéglátósoktól a kulturális és előadóművészeti szervezeteken át az iskolákra, az egyetemre és a püspökségre is.

A cél, hogy együtt, közösségként ünnepeljük otthonunkat, Pécset

– mondta.

Ha sikerül életre kelteni a Pécsi Várjátékokat, akkor a „rendezvény Athinay Simon nevét fogja viselni, akinek emlékét már utcanév őrzi Pécs központjában. Kevesen tudják, hogy a hős pécsi várvédő vitéz vezetésével a törökök 1541- ben sikertelenül ostromolták meg a várost. Ahogy Egerben, úgy Pécsett is a város polgárai csatlakoztak az I. Szulejmán szultán megszállásával szembeni ellenálláshoz. Városunkat csak később, 1543-ban, a Habsburg uralkodó, I. Ferdinánd katonái adták török kézre” – tudatta a frakcióvezető.