Címlap Koronavírus Allergiások! ...

Allergiások! Nagyon magas a parlagfű koncentrációja Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden 10. magyar allergiás a parlagfű pollenjére, egymillió embert érint a probléma Magyarországon.

A mai adatokat vizsgálva jól látható, hogy jelenleg Baranya megyében a parlagfű pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a levegőben – közölte a Pécs Aktuállal a Baranya Megyei Kormányhivatal, akik azt is hozzátették, hogy az ország más területein is hasonló a helyzet.

Nehezebben viseli ezt az időszakot az, aki átesett a koronavírus-fertőzésen? Vagy oltva van?

Arról, hogy a koronavírus-fertőzés elleni oltás, illetve a fertőzésen való átesés, hogyan befolyásolja a különböző allergiás betegségeket, valamint ezek tüneteit, egyelőre nincsenek adatok, információk, azok az esetlegesen ebben a témában végzett kutatási eredményektől várhatók majd.

Honnan tudhatjuk, hogy COVID és nem allergia?

Ha korábban nem volt allergiás megbetegedésünk, akkor gyanakodnunk kell. A COVID delta-variáns okozta panaszok ugyanis a légúti allergiaszerű tünetek formájában is jelentkezhetnek. Így például könnyezés, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, melyhez társulhat még hőemelkedés, bágyadtság és levertség.

Mit tehetünk az allergiás megbetegedés ellen?

  • Figyeljük a pollennaptárt!
  • Védekezzünk!
  • Jelentsük be, ha parlagfüves területet észlelünk!

A kormányhivatalok népegészségügyi hatósága az allergiásokat naprakész polleninformációkkal segíti a tünetek enyhítésében. A 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer pedig az allergiát okozó gyomnövény elleni védekezést támogatja. Ennek köszönhetően az interneten, illetve a kormányhivatal parlagfű koordinátoránál bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel, így a jelzés közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz – belterület esetén a jegyzőhöz, külterület esetén a kormányhivatalhoz – jut el, amely megteszi a parlagfű elleni hatékony védekezés érdekében szükséges lépéseket. 

Mossunk sokat hajat, kezeltessük magunkat!

Már kialakult szezonális allergia esetén általános ajánlás a betegek részére, hogy az illető növény virágzásnak kezdete előtt célszerű preventív okokból megkezdeni azoknak a gyógyszereknek a szedését, amelyekkel a tünetek súlyossága mérsékelhető. Enyhe és közepesen súlyos szénanátha esetén antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése javasolt, és a tünetek (pl. orrfolyás) helyi kezelése. Súlyos tünetek esetén a helyi és a szisztémás kezelés kombinációjára kerülhet sor. A virágzási időszakon kívüli időszakban sokat segíthet a szakorvos felügyeletével zajló immunterápia is. 

Fontos, hogy a pollenallergiában szenvedők

folyamatosan kövesség nyomon a pollennaptárt, időben kezdjék el szedni a szakorvos által javasolt gyógyszereket, magas pollenterhelés esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, lehetőleg éjszaka szellőztessenek, az autóban cseréljék rendszeresen a pollenszűrőt, és magas pollenkoncentráció idején minél gyakrabban mossanak hajat, cseréljék az ágyneműt.