Címlap Arc Hargitai: Péc...

Hargitai: Pécs felzárkózása miatt fontos a „stadion” is; Mellár pedig csak láthatóvá próbálja tenni magát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Épüljön-e Pécsett új labdarúgó-stadion?” kérdéssel indított szavazást Mellár Tamás, illetve a Párbeszéd Pécsett – írtuk meg, bemutatva, hogy a meglehetősen elkésettnek és idejét múltnak tűnő akció a legkevésbé szólhat a pécsiek véleményéről, hanem inkább arról, hogy a párt adatbázist építene és szimpatizánsokat, aktivistákat gyűjtene maga köré. Kíváncsiak voltunk, hogy maga a stadion ötletadója, és „főlobbistája” hogyan látja Mellárék akcióját, ezért megkerestük Hargitai Jánost. Neki ugyanis kulcsszerepe volt abban, hogy Pécsett végre megépülhet egy komoly sportkomplexum.

Pécs lemaradt

A város sportinfrastruktúrájának elmaradottsága miatt kezdett bele Hargitai a stadionlobbiba, és fordult Orbán Viktorhoz, mert Pécsett szinte „semmi nincs”, ami a sportot szolgálná és európai mérce szerint „lényeges” lenne – tudtuk meg Hargitai Jánostól.

– Tehát

a miniszterelnök pozitív megerősítése nem csupán egy stadionnak szólt, hanem az alapkérésnek, vagyis a város sportinfrastruktúrája javításának. Ebből a programból csak egy elem a stadion, de számos más elemet is tartalmaz ez a csomag”

– magyarázza a hátteret Hargitai János, aki hozzátette, ezért tartotta fontosnak egyeztetni a pécsi polgármesterrel is, aki maga is támogatta a koncepciót. – Tehát Mellár Tamás már az elején csúsztat, amikor azt mondja, hogy „senkivel nem történt egyeztetés”; hiszen a város vezetőjét, aki a pécsieket képviseli, mert megválasztották erre a feladatra, igen udvariatlan „senkinek” titulálni.

Nemcsak stadion, hanem közösségi tér, ami élénkít

Hargitai hangsúlyozta, rossz nyomon jár az, aki „csak egy stadiont” lát, vagy akar láttatni, mert nem erről van szó.

– Egy korszerű stadion nem csak sportcélokat szolgál; és nem csak a sportolóknak – vagy szurkolóknak – fontos és hasznos. Ez egyben egy közösségi tér is, szabadidős, kulturális programok megrendezésére alkalmas helyszín is, amit Pécsett is eszerint alakítanak ki – magyarázza, hozzátéve, hogy az is becsapja az embereket, aki vagy-vagy szituációként tálal egy ilyen beruházást.  

„Hazugság, hogy ezt a pénzt akár egészségügyre, vagy oktatásra is lehetne fordítani, mert ez demagógia. Egy állami, nagyberuházás sosem veszélyezteti például az egészségügyet, oktatást vagy más területeket. Sőt, ezek inkább megteremtik a kedvező környezetet, és a forrásokat a különféle fejlesztésekhez. Hiszen nem elvesznek, hanem élénkítenek egy-egy gazdasági környezetet”

– hangsúlyozza Hargitai, aki azt mondta: Pécsett is ez a fő cél.

Pécsnek nem kerül semmibe, de a haszon itt marad

Az ország minden pontján, minden régiójában van már multifunkcionális stadion, Péccsel konkurens nagyvárosokban is, viszont eddig az egész Dél-Dunántúl kimaradt ebből a fejlesztési területből. Ez versenyhátrányt jelentett a többiekhez képest. Ezt az űrt pótolhatja Pécs ezzel a nemzetközi szintű és minőségű építménnyel – érvel Hargitai János, aki szerint fontos az is, hogy mindez nem a pécsiek pénzéből épül, és nem is a városnak kell majd fenntartania, illetve működtetnie.   

– Költsége tehát nincs és nem lesz ezzel a városnak, a haszon azonban Pécsé és a pécsieké lehet, ha okosan tudják kihasználni ezt a lehetőséget, hasonlóan más városokhoz – magyarázza az országgyűlési képviselő.

Úgy nem lehet várost fejleszteni, hogy ne történjen semmi

Hargitai János szerint minimum kérdéses, hogy miért szervezkedik egy közgazdász professzor – Mellár – azért, hogy Pécsett ne történjen semmi. Egy várost ugyanis – szerinte – nem lehet úgy fejleszteni, hogy eközben nem csinálunk semmit. Úgy véli, a Párbeszéd akciója a kampányolásról, adatbázis-építésről szól, és arról, hogy Mellár valahogy észre akarja vetetni magát.

„Elindult a tülekedés azért, hogy a pécsi baloldalon ki kerülhessen be a parlamentbe. Mellár is láthatóvá akarja tenni magát ebben a versenyben, és erre tökéletesen alkalmasnak gondolja a stadion ügyét. Csak ennyiről szól az akciója”

– tette hozzá Hargitai János.