Címlap Arc Pécsről menth...

Pécsről menthetik meg a világot! Önfenntartó, rezsi nélküli HIDROGÉNHÁZAT tervez Háber István

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

E heti podcastunkban Dr. Háber István adjunktust, a PTE oktatóját hívtuk meg, akivel tulajdonképpen a jövőről beszélgettünk, de az energia felől közelítve. Leginkább arra kerestük a választ, hogy

van-e még annyi időnk itt a Földön, hogy átálljunk egy olyan új energiaforrásra, amely nem a földi életünket rövidíti meg, mint a mostani, hanem harmóniában élhetünk a környezetünkkel, és nem feléljük és elpusztítjuk azt.

A fiatal szakember elképesztő technológiákat fejlesztett már csapatával Pécsett, és azt mondja, sok egyéb energiaforrás mellett – ezekről részletesen is beszél – a hidrogén lehet a megoldás. Ők már építettek hidrogénnel hajtott olyan autót, amely 1 deciliter üzemanyaggal 2000 kilométert tett meg.

A legújabb és egyben legizgalmasabb fejlesztésük egy olyan pécsi társasház, amelyet szintén hidrogénnel működtetnek, teljesen önfenntartó, kvázi nincs rezsije. Ez nemcsak elmélet, hanem gyakorlat is egyben, ugyanis bármikor meg tudnák építeni – ha lenne erre fogadókészség és pénz.

Választ kerestünk arra is Háber Istvánnal, hogy ha ők itt Pécsett ilyen „energiacsodákat” tudnak létrehozni, akkor miért nem látszik mindez világszinten, és mikor állhat át a világipar az új energiaforrás(ok)ra?

Azt is megtudtuk, hogy

milyennek kellene lennie a jövő autóinak, házainak, és hogy miért van még életben egyáltalán.

Hiszen tudjuk jól: az ilyen feltalálókat gyakran érik váratlan balesetek, találmányaikat pedig eltüntetik. Vagy ez az egész csak legenda, és az összzesküvés-elméletek sorába tartozik.

A podcastot ide kattintva lehet meghallgatni, hamarosan pedig elérhető lesz a jelentősebb hivatalos podcast-felületeken is.Háber István karitatív munkát is végez egyébként, egyik támogatója és résztvevője annak az „Energiapont” elnevezésű projektnek, amelyet a „Baranya Segít Program” keretében indított Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Ennek az a célja, hogy segítsék a baranyai önkormányzatokat abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák meg az energia-takarékosság érdekében. Magyarul: segítenek spórolni, hogy ne kelljen drasztikus megszorításokat bevezetni a településeken a jelenlegi, brutális díjak miatt.

Háber István 41 éves informatikus, környezetmérnök, létesítményenergetikai szakmérnök és a gépészmérnöki tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem oktatója. Két idege nnyelven – angolul és németül - beszél, szakmai és gyakorlati tapasztalatokat szerzett számos országban, köztük Németországban, az USA-ban, Ausztriában és Ausztráliában. Az egyetem mellett évek óta gyakorolja is a szakmát – itthon és külföldön is, tehát nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudással és tapasztalattal rendelkezik az energetika területéről. Számos díja van, köztük innovációs díjak és Smart Future Díj is, és mindezek mellett résztvevője volt a World Solar Challenge-nek is nem egyszer.