Címlap Balhé Bíróságon csa...

Bíróságon csap össze a faégetés miatt Péterffy Attila a Civilek a Mecsekért Mozgalom arcával

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán lesz az a tárgyalás, és akár ítélet is, amelyet a pécsi polgármester indított, némileg szokatlan módon, a CMM szóvivője ellen. A civilszervezet szóvivője, Vicze Csilla ugyanis azt állította még tavaly, hogy Péterffy a Hőerőmű vezérigazgatójaként "durván  3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban." A polgármester szerint ez nem igaz, a szervezet szerint viszont igen. 

Mint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta még a nyáron: bíróság elé citálja a pécsi polgármester a Civilek a Mecsekért Mozgalom arcát és szóvivőjét azért, mert szerinte hazugságot terjesztett róla a szervezet.

A Tubest és a Zengőt is megvédő civilek akkor közleményben fejezték ki megdöbbenésüket, és azt írták: “már nem először akarja elhallgattatni a szervezetet a polgármester, pedig ők csak a Mecseket védik.”

Péterffy Attila is közleményt adott ki akkor, amiben rögzítette: azért perel, mert “megpróbálták lejáratni és mivel korábban megígérte a pert, ezt be is tartja.”

Először visszadobta a bíróság

Szintén beszámoltunk arról is, hogy a bíróság visszautasította a polgármester keresetét jogi hibák miatt. Péterffy Attila azonban kitartó volt, és újabb beadványának már helyt adtak, így elindulhat a jó hírnevének megsértése miatti per.

Ennek lesz a tárgyalása szerdán, és nincs kizárva, hogy ítélet is születik a Pécsi Törvényszéken.

Szokatlan döntés

Politikustól és városvezetőtől is igen szokatlan döntést hozott Péterffy, amikor a per mellett döntött; és nem is kockáztat keveset egyébként.

Egy lecsengett és mára teljesen tét nélküli ügyet melegít fel újra a város első embere, látszólag fölöslegesen. Ezzel azt kockáztatja viszont, hogy hónapokig, sőt talán évekig azt fogja majd találgatni mindenki, hogy „mennyi fát égettetett el Péterffy Attila” a hőerőmű vezetőjeként. Miért jó ez a vita a polgármesternek? Csak bosszút áll és törleszt? Igazát akarja bizonyítani? Mit nyer ezzel? Tényleg el akarja hallgattatni a környezetvédő civileket? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni korábban ebben a cikkünkben:

Áll a per elébe a CMM, nem félnek

Vicze Csilla ahogy korábban, úgy most is megerősítette, hogy áll a per elébe; egyáltalán nem tart a bírósági eljárástól. Sőt! Szerinte most végre lehetősége lesz bíróság előtt bizonyítani, hogy az állításuk a faégetésről igaz volt!

Vicze közleményt is eljuttatott lapunknak a szerdai tárgyalással kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül közlünk.


A  CIVILEK A MECSEKÉRT MOZGALOM   SAJTÓKÖZLEMÉNYE:

2020. dec. 9-én 14 órakor TÁRGYALÁS LESZ  

a Pécsi Törvényszéken Péterffy Attila polgármester által Vicze Csilla ellen indított polgári perben

Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított  – 500.000,-Ft sérelemdíjat követelve – a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen, mertállítólagvalótlant állítva bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét ezzel a mondattal:  „Péterffy Attila  2008-2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván  3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.”

A tüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan maga Péterffy Attila a 2012. március 22-23-án Balatonalmádiban, majd 2014. november 13-án Budapesten (REKK Workshop) tartott előadásában azt állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye: 450.000 tonna/év! Tüzelőanyag összetétel: 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék (szotyi). 

Péterffy Attila mint felperes most novemberben bizonyítási indítványként csatolta saját magát dícsérő  2019. június 20-i kampány-előadását mint szakmai múltját, amelyre oly büszke. Ebben elismeri, hogy az erőmű „a hengeres tűzifa felhasználása évi 150.000 tonna” mellett „250.000 tonna erdészeti maradék anyagot (gallyak, tuskók)  használ fel.

Eszerint  évente 6250 kamion viszi a hengeres tűzifát,  azaz munkanaponként a 24 tonnás teherautóból 24 szállít hengeres tűzifát elégetésre és ehhez jön még évi 10416 kamion (munkanaponként 40 db 24 tonnás) szállítja a gallyat, tuskót, ami az erdőben kellene, hogy maradjon az erdő élőlényeinek táplálékául. S erre volt büszke polgármester-jelöltként, ez alapján hirdette Pécset mint „ökotudatos”, „zöld” várost.  Ezen  döbbenetes tények, óriási  mennyiségű fa elégetése miatt fejtettünk  ki  2019-ben Péterffy Attiláról kritikát. Polgármesteri hatalmát Pécs érdekében használná és tenne a környező erdők védelméért, a levegő tisztaságáért.

A közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek. Különösen jelen ügyben, amikor a sérelem bagatell mértékű és bíróság által nehezen mérhető, így indokolt a bizonytalan nagyságú ellentételezés mellőzése, különösen annak ismeretében, hogy jelentős joghátrány nem állapítható meg, hiszen megválasztották polgármesternek.

Jelen ügyben lényeges körülmény, hogy az egyik oldalon egy civil áll hatalmi helyzet nélkül, míg a másik oldalon több párt teljes szervezeti hátterével, támogatottságával. A civil kontroll megengedettsége a probléma feltárása érdekében a közélet természetes része  és közszereplő kontrolljának törvényes formája. Ennek korlátozása nagyobb társadalmi hátrányt jelentene, mint a közszereplő vélt vagy valós személyiségi jogainak és nem vagyoni károsodásának védelme.

Az Aarhusi egyezmény 8. cikkelye szerint a környezetvédelmi tevékenységet kifejtő csoport jelen esetben a CMM és szóvivője környezetvédelmi tevékenységével, kritikájával összefüggésben nem zaklatható, bíróság elé nem állítható, kártérítésre nem kötelezhető.   

A perben állításaimat kiváló energetikai szakértő tanúval, országos hírű szakemberekkel kívánom bizonyítani. Indítványozom Dr. Illés Zoltán akkori környezetvédelmi államtitkár tanúként idézését is, aki átlátja a hőerőmű működését.

Tény, hogy öt éven át tartott a CMM és a CZM (Civilek a Zengőért Mozgalom) együtt biomassza fórumokat a Mecsek erdeinek, Pécs tüdejének védelmében. Az egész nagyvilágban a felelőtlen erdőpusztítás klímaváltozáshoz, ökológiai katasztrófához vezet, a CMM-CZM célja itt helyben az erdők megvédése!

Továbbra is  a CMM fellép a Pécs környéki erdők pusztítása, a vizek szennyezése, a levegőben az elektromágneses sugárzás csökkentése érdekében.  Továbbra is harcolni fogunk Pécsért és a civilek igazáért; nem engedjük, hogy levegőnek nézzen bennünket a hatalom, és nem engedjük, hogy megpróbáljanak bennünket elhallgattatni.

Pécs, 2020. 12. 07.                                                            
Vicze Csilla szóvivő
Civilek a Mecsekért Mozgalom”