Egykor Baranyában harminc, negyven mézeskalácsos is volt, ma alig néhány van az egész megyében. Bólyban viszont van egy cukrászműhely, ahol – kapaszkodjunk meg – 1880 óta sül a mézeskalács és a mézes puszedli. És hogy mi változott azóta? Csak a cukrász, aki az ükszülők receptjei alapján gyúrja össze a tésztát két segítőjével.
Naponta 5-6 ezer darab puszedli sül a műhelyben
Karácsony közeledtével nagyüzem van a bólyi kisüzemben. Így van ez évszázadok óta. A Tárnoky család a 19. század óta süt édességeket Bólyban. Azóta még az eszközök sem nagyon változtak.
Tárnoky Csaba 30 éve nagyapjától sajátította el a mézeskalács sütés csínját-bínját. Általános iskolában az édességek csomagolásával kezdte, felnőtt korára cukrász lett belőle. Elmondása szerint azonban tortát nem szívesen süt, inkább marad a családi recepteknél.
– A 19. században nem volt annyi lehetőség, a gyerekek általában azzal foglalkoztak, amivel a szülők, nagyszülők. Az én nagyapám mézeskalácsos volt, én is mézeskalácsos lettem – mondja Tárnoky Csaba.
„Nem bántam meg, hogy ezzel foglalkozok”
A mézeskalács készítés technikáját és a rajzokat is mind örökölte Csaba, az idő múltával ezen nem változtatott semmit. De még így is keresik azok, akik egy kis nosztalgiázásra vágynak.
– Most már érdekességekként is viszik az unokáknak, dédunokáknak az idős nénik, bácsik, vagy külföldi csoportok, akik jönnek hozzám – részletezi a vendégkört Csaba.
– A régi időkben a keresztgyerekek kapták ezeket ajándékba, a lányok kapták a babát és szívet, a fiúk kapták a huszárt, kardot, lovat. Nem voltak műanyag, elektromos játékok, különböző kütyük, amik most vannak és ez volt a legegyszerűbb és legolcsóbb – avat be a részletekbe a mézeskalácsos.
Magyarországon egyébként többféleképpen készítik. Van olyan, ahol nem sütnek bele tükröt és vagy nem színezik pirosra.
Csaba tervei között szerepel, hogy a családjától örökölt mesterséget addig űzi, amíg csak tudja. És csak minimálisan változtat azon a receptúrán, ami több mint egy évszázados múltra tekint vissza. És hogy mi a titkos recept? Az családi titok. Az biztos, hogy a műhelyben mai napig Tárnoky specialitás a fügével, mogyoróval és dióval töltött mézeskenyér, az úgynevezett távedli.