A piacokon kezdetben akár 2500-3000 forintot is kérhetnek majd egy kilogramm hazai eperért, bár ez ár 7-800 forintra csökkenhet a hetek előrehaladtával. Június közepéig biztosan kitart a gyümölcsmennyiség.
A hűvösebb időjárás miatt a tavalyinál kicsit később indult meg az eper szezonja
Ugyanakkor napokon belül megjelenhet a vajszlói gyümölcs, Mozsgai Antal epreskertjében például 200 ezer palántát ültettek. Itt úgy számolnak, hogy amennyivel később indult a szezon, annyival tovább is tarthat. Ugyanakkor az őstermelő arra is figyelmeztetett:
Ne dőljünk be, sok helyen magyar eperként árulják az import terméket.
Ez azt jelenti, hogy az ár olcsóbb lehet, de a minőség jóval rosszabb.
– A magyar földiepernek teljesen más az íze, mint egy import árunak. Ha a vásárlók tudatosan ezt választják, akkor nemcsak minőségben kapnak jobbat, hanem a helyi termelőket is támogatják – mondta Mozsgai Antal.
Vajszlói mézédes dinnye mellett/helyett jöhet az eper?
Az Ormánság több településén is termelnek epret. Amíg a fóliás a napokban beérik, a szabad földben termesztettnek egy kicsit több idő kell majd. A szakemberek szerint június közepéig biztosan élvezhetjük a hazai eper ízét és még az ára is lecsökkenhet 7-800 forint/kilóra.