Olyan helyi élelmiszerek, kézműves termékek nyerhetik ezt el, melyek az Igazgatósághoz tartozó területekről származó természetes alapanyagokból készülnek.
Például pályázni lehet: vadon termő és termesztett növények mellett, agyag vagy zsiradékfeldolgozásából készülő krémekkel, pasztákkal, csatnival, szörppel, tinktúrával, sziruppal, lekvárral, aszalvánnyal, fűszerkeverékkel, teával, szappannal faragvánnyal, kosárral vagy akár kerámiával is. Olyanokkal, amik kulturális értékkel is bírnak.
A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatják őket az ország több pontján.
A pályázatokat október 30-a délig lehet benyújtani. A további részletek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján érhetőek el.