Címlap Gasztro Szuper kezdem...

Szuper kezdeményezést karolt fel Péterffy, ez lehet a gasztro EKF-e!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya lehet Európa Gasztronómiai Régiója 2025-ben, ha sikerül, és erre minden esély megvan.

Komoly anyagi támogatást nyújtott a pályázat beadásához, jelentkezéshez a pécsi önkormányzat, sőt személyesen Péterffy Attila – tudtuk meg.

Az „Európa Gasztronómiai Régiója” cím egy európai elismerés, mellyel olyan közösségeket tüntetnek ki, melyek

a fenntartható fejlődés szellemében fontosnak tartják különleges gasztronómiai és kulturális értékeiket, helyi termékeiket, természeti környezetüket és ezek védelmén túl megmutatják mindezt önként, közösségi összefogással

-írja a programoról az Iparkamara.

Kovács Dezső címzetes egyetemi tanár és Lokodi Ákos gasztronómiai tanácsadó, kreatív séf úgy gondolta, hogy Baranya megyében van annyi érték, ami megfelel egy ilyen címnek. A helyi közösségekben is van annyi erő és összefogás, hogy sikerrel pályázhassunk a „Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2024” címre. Április elején elindított kezdeményezésük úgy néz ki, nem volt hiábavaló: civilek, vállalkozók, polgármesterek álltak mögéjük – és legutóbb, a legnagyobb anyagi támogatással a pécsi önkormányzat is.

Lokodi Ákos korábban már részletesen mesélt a Pécs Aktuálnak a programról, erről ITT írtunk bővebben.

Arra ösztönzik a város és megye vezetőit, hogy a gasztronómia, kultúra, helyi termék, természeti értékek fonatából érdemes fejlesztési stratégiát is megfogalmazni, melyen keresztül európai és nemzeti forrásokból a helyi fejlesztési elképzelések is támogathatók 

-foglalta össze a kereskedelmi és iparkamara a program lényegét, és természetesen a PBKIK is a kezdeményezés mögé állt, szakmai segítséget is adnak a pályázathoz.

Bár eredetileg 2024-re pályázott volna a pécsi, baranyai csapat, ez a járvány miatt most nagyon úgy néz ki, hogy inkább a 2025-ös évet célozzák meg. Vagyis,

ha minden sikerül, és 2022-ben alapos pályázatot ad le a társaság, akkor 2025-ben Baranya lehet Európa Gasztronómiai Régiója.

Ezt a címet 2016-tól 2022-ig 14 régiónak ítélték oda 12 országból.

Hamarosan jövünk a további részletekkel is!