Címlap Hírek KÖDLÁMPA? Nem...

KÖDLÁMPA? Nem tilos, de inkább akkor használd, ha nem vakítja el a másikat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A ködfényszóró ész nélküli használata inkább árt, mint használ.

Településen belül nem tilos sem az első ködlámpa, sem a hátsó ködzárófény használata, de

Használata rossz látási viszonyok mellett ajánlott, heves esőzésben, hófúvásban és persze sűrű ködben.

Ez tehát nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell tolni, ha köd van. Bár szabályt ugyan nem sért a használat, haszna viszont nincs, de a többi közlekedőt zavarja. Hogyan kellene?

  • az első ködlámpa: Csak akkor használjuk, ha nekünk segít, vagyis ha se közvilágítás, se természetes fény nincs már. Tehát lakott területen kívül – ajánlja az autonavigator.hu. Mindenképp próbáld ki, hogy segít-e vagy sem.
  • hátsó ködlámpa/ködzáró: A ködzáró használatának a lényege, hogy messziről észrevegyenek, a sorban utolsó autóként érdemes felkapcsolni, ha valaki utolér, illik lekapcsolni, mert értelmét veszti és zavaró

ÉS HOGY MELYIK, MIT JELENT?

BAL OLDALI: első ködlámpa // JOBB OLDALI: hátsó ködzáró

Ha mi látjuk 100 méterrel előrébb az autókat, a táblákat, a lámpákat, akkor már indokolatlan a ködlámpák használata

És íme a KRESZ-ben erre vonatkozó szabály

  • Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
  • A KRESZ szerint korlátozott látási viszonynak minősül, ha az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.
  • Szintén a KRESZ mondja ki, hogy álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.
    A 6/1990-es KÖHÉM rendelet szerint az első ködfényszóró arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.
  • Ugyanez a rendelet kimondja, hogy a hátsó ködlámpa (ködzárófény) arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.