Többpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki a pécsi szakemberek. Ebben többek közt az éttermek újranyitásával is foglalkoztak. Szerintük, ha minden második asztalhoz, 3 órára ülhetnének le fogyasztani a vendégek, már segítség lenne. De van itt más is! Mutatjuk!
A javaslatokat és észrevételeket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranyai Gasztronómiai Klaszterrel és a kamarai Idegenforgalmi bizottságával egyeztetve január közepén juttatta el a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinet részére. A teljes javaslatcsomag ITT ÉRHETŐ EL. Mi most szemezgettünk belőle.
ÉTTERMEK ÉS ÚJRANYITÁS:
- 50% kapacitáskihasználtság a maximum. Éttermekben meglévő asztalok 50%-a lehet “nyitva”. A nem használható asztalokat jól látható módon kell “üzemen kívül helyezni”
- a forgalom tervezhetősége és kontrollálhatósága végett az éttermeket csak előre foglalással lehessen látogatni, az adott asztaltársaság fogyasztásának időtartamát 3 órában maximalizálva, ezzel is javítva a járványhelyzetben a tudatos és felelős fogyasztói magatartást
- maszk viselése éttermekben az étel megérkezéséig és az elfogyasztását követően
A vendéglátó vállalkozások nyitva tartásának jelenleg érvényben lévő korlátozása kihat azok beszállítói körére, mely szintén igen széles vállalkozói réteget, sok helyi termelőt is érint. Ilyen formában a forgalomkiesés náluk is megélhetési problémát okoz. A mielőbbi újraindítás a vendéglátó szektornál sokkal szélesebb körben fejt ki kedvező hatást.
A PBKIK javaslatcsomag nemcsak a vendéglátóipart, hanem a turizmust is érinti. Teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.