Címlap Közélet Pécsen kiderü...

Pécsen kiderült, hogy az EU-nak vissza kell térnie a gyökereihez

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az EU vezetőinek vissza kellene találni azokhoz a gyökerekhez, amelyek egy pragmatikus, szakmai együttműködéseket középpontba helyező politikát jelentenek – hangzott el azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központja szervezett.

Az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény kiemelt célja, hogy a nagyközönség számára is nyitott, magas színvonalú programokkal színesítsék a helyi tudományos- és kulturális életet. A beszélgetés vendégei Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője és dr. Mohay Ágoston, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese voltak.

Rodrigo Ballester jogász, egyetemi oktató 17 éves európai politikai tapasztalattal rendelkezik, többek között foglalkozott európai versenyjoggal, oktatáspolitikával és migrációval is. A beszélgetésen a szakember elmondta, hogy a második világháborút követően az Európai Uniót alapító politikusoknak két határozott céljuk volt: az európai béke megteremtése és az alapító országok gazdasági együttműködésének kialakítása.

Mindezt egy nemzetek felett álló, gyakorlatias, hatékonyan és szakmai alapokon működő gazdasági szervezet keretében képzelték el. Mára azonban az Európai Unió számos változáson ment keresztül és politikai, ideológiai alapon a pénzügyi nyomásgyakorlás eszközével próbálja meg befolyásolni a nemzetállamokat.

Saját szerepén és hatáskörén számos esetben túlterjeszkedve működik ahelyett, hogy valódi megoldásokat adna a jelenleg Európát is fenyegető kihívásokra

– fogalmazott Rodrigo Ballester.

Az eseményen elhangzott: a nemzetközi térben az Európai Unió meghatározó szereplő, amelynek a gazdasági együttműködéseken túl számos esetben – mint például a koronavírus-világjárvány kapcsán tapasztalt vakcinabeszerzések vagy az uniós védettségi igazolvány – élvezhetjük előnyeit. Az EU vezetőinek tehát vissza kellene találniuk azokhoz a gyökerekhez, amelyek egy pragmatikus, szakmai együttműködéseket középpontba helyező politikát jelentenek.

A Mathias Corvinus Collegium folyamatosan bővíti képzéseinek, programjainak hazai és határon túli elérhetőségét. Fontos célja az is, hogy a tehetséggondozó programban résztvevő fiatalok mellett a városi polgároknak, így a pécsieknek is elérhetővé tegye programkínálatát és az érdeklődők megismerkedhessenek az alapítvány oktatóival, valamint külföldi kutatóival, szakértőivel.