Újabb 100 milliót osztogathat el a franciáknak a pécsi városvezetés, pedig inkább spórolni kellene – tiltakozik az ellenzék

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pétáv tervezett osztalékfizetése ellen tiltakozik az ellenzék. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerdán tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a várost irányító MSZP és az általuk „kesztyűbábként” használt Péterffy Attila a pécsiek zsebében turkál.

Feltételes osztalék-kifizetésről határozhat csütörtökön a Pétáv taggyűlése. A cég tulajdonosai – az önkormányzat és a francia Veolia – a tavalyi évre vonatkozóan 200 millió forintos osztalék kifizetéséről dönthet

– közölte Csizmadia, aki szerint ennek igen negatív következményei lehetnek.

Ugyan a pécsi távhőszolgáltatót részben az önkormányzat, részben a hőerőmű francia tulajdonosa birtokolja, az önkormányzat dönthet úgy, hogy mi történjen a pécsiek rezsibefizetésével – magyarázta a politikus.

Csizmadia Péter szerint

“a város dönthetne úgy, hogy ezeket a befizetéseket a távhőszolgáltatás színvonalának emelésére (például vezetékcserére) vagy technológiai fejlesztésre fordítja, vagyis a pécsiek pénzéért cserébe színvonalasabb, biztonságosabb és olcsóbb szolgáltatást kaphatnának”.

– Az önkormányzat viszont dönthet úgy is, hogy ezeket a befizetéseket elvonja a cégtől, és osztalékként szétszórja részben az önkormányzat, részben a francia partner számára – magyarázta Csizmadia, aki emlékeztetett, már tavaly is százmilliókat vett el a Pétávtól a városvezetés, és most megint erre készülnek.

Már 600 milliónál tartanak

Csizmadia szerint amíg a fideszes városvezetés a befizetéseket valóban a cégnél hagyta, hogy lehessen fejleszteni, addig a mostani már 600 millió forintnál jár, összesen ennyit vontak, vagy vonnának el a cégtől – ezzel a 200 millióval.

Ez az összeg a távhőszolgáltatást kapó pécsiek egyhavi befizetése, ami most nagyobb részben a franciák, kisebb részben az önkormányzat zsebébe vándorol

– fogalmazott.

Nem szétosztogatni kellene a pénzt

Csizmadia szerint a pécsiek rezsibefizetéseit nem szétosztogatni kellene a városvezetésnek, hanem okosan gazdálkodni vele. Attól tart, ha újabb százmilliókat vonnak el a Pétávtól, akkor elmaradhatnak azok a fejlesztések, amelyek szükségesek a szolgáltatás megfelelő színvonalának biztosításához.

Ha nem fizet Pécsnek a kormány, elveszik a Pétávtól a pénzt

Az önkormányzat közlményben tudatta, hogy csak abban az esetben kapják meg ezt a 200 millió forintot a tulajdonosok (vagyis a franciák, és az önkormányzat, illetve a Pécsi Vagyonhasznosító), “ha a kormány nem kompenzálja maradéktalanul a pécsi önkormányzatnak a járvány miatt kieső bevételeit”.

Vagyis az osztalékot most nem vennék ki, mindössze megteremtik a kifizetés törvényes feltételeit. A javaslat alapján az osztalék tényleges kifizetése csak novemberben történhet meg, és csak akkor, ha addig az állami kompenzációt nem kapja meg a pécsi önkormányzat – írták.

A számításaik szerint ugyanis maga a járvány és a pandémia időszakában hozott kormánydöntések összesen 5,77 milliárd forintos bevételkiesést okoztak a pécsi önkormányzatnak 2021-ben. Ebből a kormány eddig kifizetett 2,054 milliárdot, vagyis 100%-ban kompenzálva a város iparűzési adóját. Ezt azonban kevesli a városvezetés, és további 3,7 milliárdot akarnak.

Kérdésünkre az ellenzék frakcióvezetője mindezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte ez egyszerű zsarolásnak tűnik, de valójában csak mellébeszélés.

“Kell nekik ez a pénz, és el is fogják venni minden jel szerint. Most csak ideológiát gyártanak hozzá, hogy miért teszik zsebre. Ennyi az egész”

– magyarázta. Hozzátette: a markát tartja a városvezetés, és követeli a milliárdokat, de mást nem csinálnak.

– Egyelőre nem látszik, hogy ezen kívül bármit is kitaláltak volna, amivel csökkenteni tudnák a város esetleges veszteségeit és a hiányt. Nekünk voltak ötleteink egyébként erre. Könnyű költeni a pénzt, ezt remekül csinálják, de megkeresni már sokkal nehezebb. Ez utóbbit a kormányra bízzák, ők meg csak tartják a markukat – közölte zárásként Csizmadia.

Előző sztori

Adatvédelmi aggályokat vethet fel az előválasztás!

Következő sztori

Mecsek Discovery Center épül az Árpádtetőn

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1