Címlap Közélet Újabb vezető ...

Újabb vezető lép le, emiatt megakadhat a sétatéri látványosságok felújítása Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Botrányos körülmények között váltotta le a városvezetés Pécs és a régió legnagyobb fesztiváljaiért és programjaiért felelős kulturális gigacégének vezetőjét kedden, majd neveztek ki a helyére egy „karbantartót” – ahogy az új vezetőt egyes képviselők illették a vita során. Az egyik baloldali, de a városvezetéstől független képviselő által csak „hentesmunkának” nevezett akcióról itt írtunk részletesen, és mutattunk be videókat is:

Megírtuk azt is, hogy tömeges felmondástól tartanak a ZSÖK-ben, ugyanis a most kinevezett új vezetőnek igencsak rossz híre van házon belül. Korábban megpróbálták elbocsátani is (vagyis a lejáró szerződését nem akarta meghosszabbítani a cégvezető), de nem sikerült: a városvezetés nem engedte.

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta, az aggodalom nem alaptalan, ugyanis újabb emblematikus vezető távozik a cégtől.

900 millió forint a csőben

900 millió forintot nyert korábban (évekkel ezelőtt) a ZSÖK egy pályázaton, a pénzből az ókeresztény mauzóleumnál épül egy új fogadóépület a Szent István téren, és felújítanak más világörökségi helyszíneket is a Sétatéren. Bár a program egy ideje már folyik, a pénz nagy része még megvan, a munkák csak most indulnak be majd igazán.

Fotó: Pécs Aktuál

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta, most az a vezető mondott fel a ZSÖK-nél, aki egyebek mellett ezt a 900 milliós felújítási programot is vezényelte. Azért áll fel, mert „indokolatlannak és szakmailag elfogadhatatlannak” tartja, ahogy a városvezetés visszahívta a korábbi ügyvezetőt, és ahogy kinevezte az újat.

„Felmondásomat a ZSÖK ügyvezetőjének visszahívására vonatkozó döntés eredményeképpen adtam be. A vezetőváltást indokolatlannak és szakmailag elfogadhatatlannak tartom, ezért 6,5 év ZSÖK-ben való munkát követően a távozás mellett döntöttem. Döntésemet kizárólag szakmai és nem személyes indokokból hoztam meg. Bízom benne, hogy a jelenleg sikeresen futó (a Cella Septichora Látogatóközpont felújítását is magába foglaló) projekt végkimenetelét ezen személyi változások nem fogják befolyásolni”

– közölte a Pécs Aktuállal Kőszegi Sámuel, a ZSÖK projektkoordinációs vezetője.

Fotó: Pécs Aktuál

„Őrület” és várható összeomlás?

Úgy tudjuk a cég egyes dolgozóitól, hogy Kőszegi felállása komoly zavart okozhat; ugyanis

kevés az igazán szakmai munkát végző kolléga a cégben, vagyis nem sokan látják át például a különféle projektekkel összefüggő napi koordinációs feladatokat.

Aki erre alkalmas lenne még szerintük, az éppen az operatív igazgató, Bánkúti Péter, aki viszont a városvezetés döntésével szinte egy időben jelentette be: gyedre megy legkisebb gyermekével, vagyis lényegében felállt a cégtől. Róla az egyik közeli munkatársa szó szerint azt mondta lapunknak:

„Azért ment gyedre az ikreihez, mert nem kívánt asszisztálni ehhez az őrülethez, kockáztatva a szakmai hitelét.”

A ZSÖK-ben úgy gondolják, hogy még pár hétig viheti a céget és a programokat a lendület, de „benne van a pakliban”, hogy augusztusban, szeptemberben jöhet az összeomlás. Amikor rákérdeztünk arra, hogy ezt pontosan hogyan is kell érteni, és mit jelent, akkor azt a választ kaptuk, hogy „észre fogja venni mindenki, aki ebben a városban él, és emlékszik még arra, milyen pezsgő, élettel teli őszök jellemezték Pécset.”

Javítás Korábban tévesen azt írtuk, "900 millió forintot nyert egy pályázaton a ZSÖK napokban menesztett, vagy önként távozó vezetése". Ezt a pénzt még a cég korábbi vezetése nyerte évekkel ezelőtt, de a mostani cégvezetés volt az, amelyik neki tudott állni a projektnek, ugyanis ha ezt nem tették volna meg, akkor a pénzt vissza kellett volna fizetni.