Címlap Kultúra Fideszes mode...

Fideszes modellt alkalmazhat a pécsi önkormányzat a kultúra szabályozására!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember elején, a ZsÖK új ügyvezetője körüli balhék mentén jelezte az önkormányzat, hogy feláll majd egy Művészeti Tanács. Szeptember 22-én döntöttek is erről, majd a szintén igen viharosra sikeredett Pécsi Nemzeti Színház direktor választása kapcsán hozta szóba egy nem éppen visszafogott, névtelen, szerző nélküli „interjúban” a Művészeti Tanácsot Péterffy Attila. November közepén aztán jelezte az önkormányzat, hogy felállt a testület. Kiderült viszont, hogy egyetlen pécsi (művész)nőt sem találtak a testületbe, ami sokakban visszatetszést váltott ki. Mi is javasoltunk akkor párat.

Most újra küldött egy közleményt az önkormányzat, és hogy hogy nem, miután valaki visszamondta a tagságot, keresnek egy nőt is.

Szerda délután megalakult a Művészeti Tanács, amelynek célja, hogy a pécsi kulturális élet szereplőivel egyeztetve kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját – jelentették be.

Azt írja az önkormányzat, hogy „a Művészeti Tanácsnak elsősorban a város hosszú távú, egységes kulturális stratégiájának kidolgozása, koncepcióalkotás és a pécsi közgyűlés döntéseinek előkészítése lesz a feladata.”

Péterffy Attila azonban kicsit másképp fogalmazott abban a bizonyos névtelen „interjúban” az önkormányzat saját lapjában. Akkor ugyanis azt mondta: A grémium feladata lesz, hogy nívós és egységes álláspontot tükröző kulturális koncepciót állítson elő“, és ezt

végrehajtatja a kulturális élet szereplőivel, az intézményekkel. Minden pályázónak felhívtam rá a figyelmét, hogy ez a színházra is érvényes lesz. “

Ezen felül kikötöttem azt is, hogy ha nem gazdasági szakember foglalja el az igazgatói széket, akkor az önkormányzat egy kancellárt nevez ki a pénzügyek ellenőrzésére.

Ez utóbbiról, azaz a kancellárról azóta sincs hír.

Kiderült, hogy a Művészeti Tanács elnöke Ágoston Zoltán lett. Ő megígérte, hogy „haladéktalanul munkához látnak” és „első dolguk az lesz, hogy a grémium feladatait pontosítják, a kész tervet januárban egyeztetik Pécs polgármesterével.”

Az MT egyik tagja, Petrányi Zsolt lemondott a tagságról, más elfoglaltságaira hivatkozva. A „helyére egy hölgyet javasol a tanács, személyére javaslatot is tesznek, a döntést jogilag értelemszerűen a közgyűlés hozza majd meg” – közölte az önkormányzat, elfogadva ezek szerint a korábbi kritikákat.

Ellentmondások: végrehajtatás vagy konszenzus?

Az önkormányzat közleménye(i) és Péterffy Attila mondása között van némi ellentmondás egyébként. Míg ugyanis a hivatalos kommunikáció közös programalkotásról beszél, amit „a pécsi kulturális élet szereplőivel egyeztetve” dolgoznak majd ki és ültetik át a gyakorlatba; addig a polgármester nyilatkozatából az jött le, hogy a valamiféle koncepciót, amit a grémium feladata lesz majd összeállítani, „végrehajtatják” a kulturális élet szereplőivel, az intézményekkel.

De miért kellene valamit végrehajtatni, ami közös munkán és konszenzuson alapul?

A mostani közleményben pedig van egy olyan félmondat is, amit tovább lehet gondolni. Úgy fogalmaz ugyanis a hivatalos kommunikáció, hogy „a grémium feladatait pontosítják”, és a kész tervvel majd januárban állnak elő. Ebből tűnhet úgy, mintha az MT sem lenne tisztában azzal egészen pontosan, hogy meddig is nyújtózkodhatnak, mire is van jogosítványuk pontosan.

Fideszes modell?

Ennél is érdekesebb az a kép, amit az MT és a tervezett, bejelentett „kancellár” képe mutat. Ugyanis könyen kialakulhat az az érzés, hogy ez a modell nem sokban különbözik a fideszes, kormányzati modelltől. Mert

mi különbség van egy művészeti egyetemre (SZFE) ráültetett, irányító kuratórium és a pécsi kulturális intézmények fölé ültetett tanács között; illetve mi különbség van az egyetemek tetejére ültetett pénzügyi őrök (kancellárok) és a PNSZ tetejére ültetendő pénzügyi őr, vagyis kancellár között?

Látszatra nem sok.

A Tanács tagjai

  • Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. igazgatója; 
  • Beck Zoltán, a 30Y frontembere; 
  • P. Müller Péter, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a színháztudományok elismert kutatója; 
  • Ágoston Zoltán, kritikus, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője; 
  • Szatyor Győző népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; 
  • Pinczehelyi Sándor, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Munkácsy-díjas képzőművész; 
  • Dévényi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; 
  • Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjasének-zene tanár, karvezető tanár, a Bartók Béla férfikar vezetője.