Címlap Kultúra Egyetlen (műv...

Egyetlen (művész)nő sem fért be a pécsi Művészeti Tanácsba!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak férfiakat választottak ki tanácstagnak a városházán.

Felállt végre valójában is a hónapok óta beígért úgynevezett Művészeti Tanács, amelynek az lesz a feladata egyebek mellett, hogy „nívós és egységes álláspontot tükröző kulturális koncepciót állítson elő“, és ezt

végrehajtatja a kulturális élet szereplőivel, az intézményekkel.

– tudatta – nem éppen visszafogottan – Péterffy Attila.

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy egyhangú szavazás volt a Művészeti Tanács tagjairól, vagyis a tagságra az ellenzéki is rábólintott. Ettől nem lett jobb a helyzet abból a szempontból, hogy a Városházán nem találtak egyetlen pécsi művésznőt sem, akit javasolhattak volna ebbe a testületbe a képviselők, vagy akiknek ez volt a dolguk.

Pedig akad jó pár ismert, megkérdőjelezhetetlen művésznő és kulturális szaktekintély a városban:

Uhrik Dóra,  Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, balettpedagógus, egyetemi tanártól kezde Vári Éva színművészen át, aki szintén Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Keserü Ilona festőművészig, aki a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművész (bár már nem Pécsett él teljes egészében), az akár fiatal, elismert, tehetséges művésznőkről nem is beszélve, és természetesen Fekete Valiról se feledkezzünk meg, aki a ZsÖK Pécsi Galéria vizuális művészeti vezetője, egyetemi tanár, vagy éppen Orbán Jolán, irodalmárról, egyetemi tanárról.

„A pécsi közgyűlés új szerveként működő Művészeti Tanácsot azzal a céllal hozta létre a városvezetés, hogy a testület a kulturális élet szereplőivel egyeztetve kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját, amellyel a város erősítheti kulturális decentrum szerepét, és újra meghatározó helyre kerülhet a hazai kulturális életben” – áll a hivatalos indoklásban, bármit is jelentsen ez, hiszen Pécs Európa Kulturális Fővárosa és a „kultúra városa” volt és most is az: igen sikeres kulturális tartalommal és intézményekkel.

A testület tagja lett Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. igazgatója; Beck Zoltán, a 30Y frontembere; P. Müller Péter, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a színháztudományok elismert kutatója; Ágoston Zoltán, kritikus, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője; Szatyor Győző népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Pinczehelyi Sándor, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Munkácsy-díjas képzőművész; Dévényi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi főigazgatója és Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjasének-zene tanár, karvezető tanár, a Bartók Béla férfikar vezetője.