Címlap Politika Az Őrzők Pécs...

Az Őrzők Pécsett: Végig éberek lesznek az EBESZ munkatársai a választás napján!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már két hete járják a várost az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai. Mi egy amerikai és egy német szakemberrel beszélgettünk arról, hogy mit is jelent a jelenlétük a városban, mi a feladatuk április 3-án. Mert, hogy lesz nekik bőven.

Az, hogy ilyen nemzetközi választási megfigyelők vannak; sőt, hogy jelen vannak a hazai választásokkor is, nem újdonság, erre eddig is volt példa itthon. A mostani létszám azonban szokatlan, mert soha ennyi megfigyelő még nem érkezett egyszerre Magyarországra, mint most. 

Amint arról a Pécs Aktuál korábban már beszámolt, húsz magyar civil szervezet fordult az EBESZ-hez azt kérve, hogy „teljes körű missziót” küldjenek az áprilisi választások megfigyelésére; ne csak „korlátozottat”. Mellettük több mint hatvan európai parlamenti képviselő állt ki, sürgetve a magyar parlamenti választások ellenőrzését.

A szervezet hivatalos közleménye szerint

a megfigyelési misszió a magyar hatóságok hivatalos meghívására érkezett hazánkba. A megfigyelők csoportja 14 nemzetközi szakértőből áll, akik Budapesten vannak, illetve további 18 hosszú távú megfigyelőből, akik az ország különböző részeit járják – például Pécset. Az ODIHR további 200 rövid távú megfigyelő felkérését tervezi, akik pár nappal a választások előtt érkeznek majd.

A Pécs Aktuál most két olyan EBESZ megfigyelővel találkozott és beszélt, akik több mint két hete Pécsett vannak, és bejárták már Somogyot, Tolnát és Baranyát is.

Az Őrzők

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) a magyar választásokat (nem csak a parlamentit, hanem az azzal egyidőben lévő népszavazást is) abból a szempontból fogja vizsgálni, hogy azok megfelelnek-e a hazai jogszabályoknak, valamint az EBESZ felé tett tagállami vállalásoknak és az egyéb nemzetközi demokratikus választási normáknak.

A megfigyelők egész nap szorosan figyelemmel kísérik a választások és a népszavazás minden pillanatát.

Hogy ez milyen is lesz majd a gyakorlatban, arról mutatunk egy hivatalos fotót a szervezet oldaláról:

Monitorozzák a helyi nyilvánosságot és a politikai „közhangulatot” is

Az EBESZ ellenőrei Pécsett is különféle találkozókat szerveztek meg az elmúlt napokban

  • a hatóságok
  • a politikai pártok és jelöltek,
  • a civil szervezetek, és
  • a sajtó képviselőivel.

Monitorozzák ugyanis a „politikai közhangulatot”, és kíváncsiak a különféle eljárásokra, de akár magánvéleményekre is.

Mi csaknem másfél órát beszélgettünk végig az EBESZ két Pécsett eljáró ellenőrével, egy amerikai nővel és egy német férfival. Nagyon nyitottak voltak, őszintén érdeklődtek a helyi média- és politikai viszonyokról; arról, hogy szabadon írhatunk-e, a pécsiek politikai attitűdjéről, aktivitásáról; de belekérdeztek abba is, hogy szerintünk ki nyeri majd a választásokat országosan és itt, helyben Pécsett – Baranya 01 és Baranya 02 – is. (Utóbbira volt tippünk). Sőt, a barátságos beszélgetés során szóbakerült az is, hogy vajon az orosz-ukrán háború a melyik politikai térfélnek kedvezhet itthon, és miért. Mindezek mellett  megpróbáltuk megfejteni a pécsiek viszonylag szerény politikai érdeklődésének nyitját is. Szigorúan csak szubjektíven, személyes megérzéseinkre hagyatkozva.

Külön rákérdeztünk a matekra

A Pécs Aktuál – biztos, ami biztos – külön is rákérdezett arra, hogy a szavazatok összesítését, számolását is figyelemmel kísérik-e majd április 3-án, mert a közvélekedés szerint a legtöbb visszaélésre gyaníthatóan akkor kerülhet(ne) sor – különösen, ha a szavazókörökben nincs ott minden párt delegáltja. Azok, akik ettől tartanak, megnyugodhatnak,

az EBESZ ellenőrei ugyanis közölték, egészen addig jelen lesznek, ameddig teljes egészében le nem zárul a voksolás teljes folyamata elejétől a leges-legvégéig.