Címlap Politika Csizmadia: Ol...

Csizmadia: Olyan városvezetésre van szükség, amelyre a kormány is partnerként tud tekinteni

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahhoz, hogy Pécs visszaállhasson arra a fejlődési pályára, amelyről az 1980-as évek derekán letért, olyan városvezetésre lesz szükség, amely képes és akar is együttműködni a mindenkori kormányzattal, függetlenül attól, hogy az milyen politikai színezetű - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

„Sokan gondolják úgy, hogy Pécs a rendszerváltozás óta folyamatos lemaradásba került más hasonló adottságú nagyvárosokhoz képest. Mindezt ráadásul úgy, hogy néhány évtizede városunk még virágzó iparral és ennek nyomán stabil, erős gazdasági háttérrel rendelkezett. Mindezzel párhuzamosan pedig pezsgő kulturális és közösségi élet folyt itt. Sajnos abban szinte mindenki egyetért, hogy a mostani Pécs ezekhez az időkhöz képest már csak árnyéka önmagának” – írta sajtóközleményében a pécsi Fidesz-frakció vezetője.

Csizmadia Péter szerint „lehetne azonban ez másképp is!”

– Álláspontunk ebben a helyzetben teljesen világos: ha azt szeretnénk, hogy mindez az időszak több legyen, mint nosztalgikus emlék és Pécs ismételten visszaállhasson arra a fejlődési pályára, amelyről az 1980-as évek derekán letért, akkor olyan városvezetésre lesz szükség, amely képes és akar is együttműködni a mindenkori kormányzattal, függetlenül attól, hogy az milyen politikai színezetű – magyarázta.

„Tudomásul kell vennünk, hogy jelentős, a város életében léptékváltást hozó nagyberuházásokat, amelyek kimagasló iparűzési adóbevételnövekedést és jól fizető munkahelyeket teremtenek a környéken, csak és kizárólag a mindenkori országvezetés segítségével lehet idevonzani. Közép-Európában ma ugyanis állami szinten zajlik verseny a térségbe érkező jelentős beruházások megszerzéséért, ez pedig azt jelenti, hogy Pécsnek nemcsak Szegeddel vagy Kecskeméttel, hanem például Gdanskkal, Pilzennel, Mariborral vagy Craiovával szemben is éppúgy előnyös pozícióra kell szert tennie a befektetők megnyeréséért folyó küzdelemben.

Ebben a nemzetközi vetélkedésben pedig bármely település kormányzati támasz nélkül aligha tud eredményesen szerepelni”

– fejtette ki.

Csizmadia Péter azt ígérte, amennyiben „a polgári jobboldal 2024-ben lehetőséget kap a pécsiektől, akkor felesleges kardcsörtetés és nyilatkozatháborúk helyett valódi együttműködést kívánunk kialakítani a mindenkori kormányzattal.

Ennek egyik első lépéseként a jelenleg már létező, ám érdemi eredményeket felmutatni nem tudó városházi Gazdaságfejlesztési Főosztályt egy olyan befektetésösztönzési szervvé alakítjuk át, amely napi kapcsolatot tart fenn és keze alá dolgozik a Külgazdasági és Külügyminisztérium által fenntartott Nemzeti Befektetési Ügynökségnek, amely a térségünkbe érkező külföldi nagyvállalatok megszerzéséért folytatott versenyt koordinálja magyar részről.

Meggyőződésünk, hogy Győr, Kecskemét, Debrecen és Nyíregyháza után Pécs sem maradhat jelentős nagybefektető nélkül

– tette hozzá zárásul.