Címlap Gazdaság Fizetésükön f...

Fizetésükön felül sok milliós bónuszt is hazavihetnek egyes önkormányzati cégvezetők

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Se a koronavírus-járvány miatti lezárások és leállások, se az emiatt beütött gazdasági megtorpanás nem akadály, jeletős összeget vehetnek fel egy összegben a szerencsésebb önkormányzati cégek vezetői, ha teljesítik a prémiumfeltételeket. Ez első ránézésre egyébként nem tűnik túlságosan embert próbáló feladatnak sok esetben. Ruzsa Csaba, gazdasági alpolgármester szerint a prémiumok mértéke nem változott, csak a feltételek.

Igazán boldogok lehetnek most a BIOKOM, a Pécsi Városfejlesztési NZrt, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Tüke Busz vezetői, és ha nagyon nagy szerencséje van, akkor a Pécsi Állatkert első embere is. Különösen kedvezőnek látszó prémium-feltételeket írt ki ugyanis számukra a városvezetés, amelyeket ha teljesítenek, akkor

a havi fizetésükön felül akár az éves fizeztésük 75%-át is megkaphatják egyben, egy összegben.

A korábbi városvezetés rendesen visszanyeste a prémiumokat, és azok mértékét 75%-ban maximálták. (Korábban 100% volt.) Ezen most sem változtattak – állította a Pécs Aktuál kérdésére Ruzsa Csaba. A gazdasági alpolgármester szerint csak a prémium feltételeket alakították át, ami – úgy vélte – komoly kihívások elé állítja majd a cégvezetőket.

Az egyes cégek esetében a részletes prémium-feltételeket itt lehet tételesen megnézni, mi most csak pár példát emelünk ki jelzésértékkel, a teljesség igénye nélkül.

(Fontos tudni, hogy a fizetés 75%-a lesz a prémium számítás alapja, vagyis ezt kell 100%-nak tekinteni. Így kell érteni a következő, és az előterjesztésben szereplő százalékos tételeket, amelyekre még a közgyűlésnek is rá kell bólintania).

BIOKOM

25% jár majd azért, ha sikerül a jelenleg használt vegyszerek mennyiségét 10%-al csökkenteni. További 25% jár azért, ha szúnyogirtási koncepciót alakít ki az új EU szabályok figyelembevételével, és el is kezdi „megvalósítani”. Újabb 25% üti a markát a cégvezetőnek, amennyiben „okos parkolási koncepciót” dolgoz ki és el is indítja a belvárosban. És végül elérkezik a 100%-hoz akkor, ha sikerül 2020-2024 közötti időszakra útfelújítási program-tervet összehozni és kidolgoznia az ütemeket.

Pécsi Városfejlesztési NZrt.

Ha sikerül „hat projekt esetében bemutatni konkrét lépésekkel együtt, hogy milyen intézkedések történtek az adott projekt kommunikációjának javítása érdekében”, akkor máris jár a 25%-os prémium. Ha pedig összerakják a „2021-2027-es uniós költségvetési ciklus fejlesztési koncepciójának tartalmi előkészítését Pécs Város teljes lefedésével”, akkor újabb 25%-al lehet gazdagabb.

A „Misina projekt sikeres társadalmasításának megvalósítása” és „konkrét lépések bemutatása és időbeli ütemterv felállítása, megvalósítása” esetén további 25%-ot kap a cégvezető. Végül újabb 25%-ot kaphat azért is (és ezzel elérte a 100%-ot), ha „2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus forrásfelhasználás adatai alapján külön kimutatást végez a várható megtakarítások, maradványok tekintetében és projektjavaslatok kidolgozása a még fel nem használt (le nem kötött) TOP források ciklus végéig történő teljes mértékű hasznosítása érdekében”.

Pécsi Vagyonhasznosító

A város egyik durván megemelt és legjobban fizetett cégvezetője 30%-os prémiumot vehet fel abban az esetben, ha a vagyonhasznosító 2020-as üzleti erdménye eléri a 202 millió forintot. Ez a feltétel nem tűnik pontosnak, mert a kiírás nem részletezi, hogy adózás előtti vagy utáni eredményről van-e szó, ugyanis az nagyon nem mindegy. A cég tavalyi és tavalyelőtti számai alapján egyébként úgy tűnik, hogy ez az eredmény simán hozható – a COVID ellenére is, főleg ha adózás előtti eredményről van szó.

„A társasági „holding modell” stratégiájának, fenntarthatóságának, folyamatos és kiegyensúlyozott gazdálkodási tervének meghatározása, kidolgozása” esetén további 25% prémium üti a cégvezető markát. További 25% jár a „Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. által kezelt területek megújításával kapcsolatos tervek előkészítése és egyeztetése” miatt is. Első ránézésre ez sem tűnik extra feladatnak. 10% jár az „IT HUB” projekt sikeres megvalósításáért, vagyis egy szolgáltatói tér kialakításáért, és újabb 10% „a teljes Déli Ipari Park területére kiterjedő üzemeltetési koncepció kidolgozásáért” a következő 3 évre.

Tüke Busz

A prémium-feltétlek alapján az látszik, hogy díjazzák majd, ha a cég figyelmbe veszi az utasok igényeit, panaszait, kéréseit, ami örvendetes. Járatok sem maradhatnak ki nagyon – ez újabb plusz pénz lesz a vezetőnek, ha sikerül tartani az irányszámot, és azért is jár a pénz, ha elkezdik a „big data” adatbázis kiépítését és minium 15 buszt sikerül felszerelni forgalomszámláló kamerarendszerrel.

A Pécsi ZOO

30%-os prémium jár majd azért, ha a Pécsi Állatkert éves üzemi eredménye legalább nullszaldós lesz idén. Ez a COVID-os lezárások miatti bevételkiesés miatt nagyon nem lesz egyszerű.

További 20% jár egy maximum 20 oldalas, a „racionális, az Állatkert profiljába illeszthető rövid,- és középtávú fejlesztési elképzelések kidolgozásáért a volt vidámparki terület bevonása, illetve hasznosítása érdekében”. Újabb 20% jár majd egy online fejlesztési koncepció 2021-2023-as időszakra történő kidolgozásáért „a turizmus területén tevékenykedő szervezetek felületeinek felhasználásával is annak érdekében, hogy az Állatkert országos láthatósága az online térben érzékelhető módon növekedjen”, valamint további 30% prémium vehető fel egy maximum 10 oldalas „benchmark” elemzés és eredménykimutatásért, de csak akkor, ha azt az illetékes alpolgármester elfogadja.