Címlap Politika Mellár Tamás:...

Mellár Tamás: Számítottam a lejáratásra, rontják az előválasztási esélyeimet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról a Pécs Aktuál folyamatosan beszámolt, annyira eldurvult a helyzet a városvezető koalíción belül, hogy kölcsönösen határolódnak el egymástól annak tagjai.

Ennek a szomorú szappanoperának a legutóbbi epizódja éppen pénteken zajlott: ekkor jelentette be a Mindenki Pécsért hat tagja, hogy kiszállnak Mellár Tamásék egyesületéből. Ezt a hat szereplőt egyébként a „közgondolkodás” inkább a baloldalhoz (MSZP, DK) lojális „szárnynak” könyvelte el a szervezeten belül.

A kilépők: Ágoston Zoltán, Balogh Robert, Bánkuti István (a Tüke Busz vezetője), Gettó Tamás, Szűcs Orsolya és Törőcsik Mária. Ők egyébként valamilyen formában mind kötődnek a mostani városvezetéshez, erről egy önálló cikkben számolunk be hamarosan.

Amint azt megírtuk, a kilépésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy

az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét. (…) A találkozók hangnemét egyre inkább néhány tag kevéssé artikulált mondandója határozta meg, nem gondoljuk, hogy a hangerő, a személyeskedés és az indulat az érveket bármilyen szinten hitelessé tenné. Az utóbbi történések, a polgármestertől megvont bizalom, majd kizárása az Egyesületből arra késztetett bennünket, hogy ebből a szervezetből mi kilépjünk. 

A nyilatkozatukban arra utalnak, mintha nem lehetett volna vitázni a szervezeten belül. Azt írták: „a vitának fontos szerepe van a nem tekintélytiszteleten alapuló társadalomban, mert a közös ügyeinket meg kell, vagy inkább meg lehet beszélni. Viták, eszmecserék közben nyílik lehetőség arra, hogy egymás gondolatait megértve többre jussunk, mint amire külön-külön képesek lennénk.” Ezzel csak az a gond, hogy kívülről éppen az látszott, és ezt erősítette meg a Mindenki Pécsért Egyesület és a Momentum pécsi képviselői is, hogy

éppen a városvezetés baloldali szárnya volt az, amely nem volt hajlandó a vitákra, és a kompromisszumokra; sőt: a választáson győztesek egy részét tudatosan és szándékosan elzárták a döntések, és a városirányítás elől; azt egy nagyon szűk érdekcsoport ragadta magához.

Mindezek után lapunk Mellár Tamáshoz fordult, hogy kérjük az álláspontját a legújabb kilépések, és annak indoklása miatt.

Elfogadja, ha nem választják újra, akkor sem fog bánni semmit

Mellártól egyebek mellett azt is megkérdeztük, hogy nem érzi-e veszélyben a jelöltségét, illetve a sikeres szereplését az előválasztáson? Ellene ugyanis komoly lejárató kampányt indítottak egyes médiafelületeken, valamint jól ismert, azonosítható baloldali kommentelők/aktivisták is, akik tulajdonképpen álhíreket terjesztenek róla szakmányban – a legkülönfélébb kormányellenes felületeken és közösségi oldalak csoportjaiban.

Mellár Tamás válaszát és álláspontját szó szerint mutatjuk az alábbiakban.

„Sajnálom, hogy hat tag kilépett a Mindenki Pécsért Egyesületből. De ennek biztosan így kellett lenni, mert az értékrendjeink jelentősen különböznek egymástól. Hogy erre a kilépők miért csak most jöttek rá? Talán azért, mert az elmúlt másfél esztendőben nemigen vettek részt az Egyesület munkájában (négyen közülük még a legutóbbi közgyűlésre sem jöttek el).

Jelenleg, a kilépések után 15 tagja van az MPE-nek, alapításkor 12-en voltunk, majd hosszú időn keresztül csak 11-en. Egyébként többen is jelezték az elmúlt napokban belépési szándékukat, tehát jó esély van arra nézvést, hogy gyorsan tudjuk pótolni a kilépett tagjainkat.

Igen,

tartok tőle, hogy az elmúlt napok eseményei rontják az előválasztási esélyeimet. De ez nem ért váratlanul, számítottam erre a lejárató kampányra. Egyszerűen nem tehettem másként, az általam vallott értékelvek (demokrácia, átláthatóság, szolidaritás) szerint cselekedtem. Ha a választópolgárok ennek ellenére mégsem engem választanak, akkor ezt – sajnálattal ugyan, de – tudomásul veszem.

És akkor sem fogok bánni semmit, mert számomra sokkal többet ér az elveim melletti határozott kiállás, benne a pécsi polgárok érdekeinek a védelme, mint az előválasztás megnyerése. Biztos vagyok abban, hogy a barátaim és azok, akik jól ismernek, akkor is elfogadnak majd, ha nem leszek országgyűlési képviselő.”