Címlap Politika Nem módosítha...

Nem módosíthat szabályt: nem lesz önálló frakciója Márki-Zay Péternek az új Parlamentben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Őszintén remélem, hogy a pártok meggondolják magukat, de az biztos, hogy részemről ezen sem fog múlni az ellenzéki egység”

mondta a Telexnek Márki-Zay Péter, aki kedden este az ATV-ben már erre utaló nyilatkozatot tett, ám konkrétan nem mondta ki, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

Márki-Zay ezután a Telex megkeresésére megerősítette, hogy

a kialakult helyzet feloldása érdekében lemond tervéről,

bár hozzátette, továbbra is kitart amellett, hogy a magyar romák és más társadalmi csoportok, így az ellenzéki pártokkal eddig azonosulni nem tudó konzervatívok képviseletéhez szükséges lenne ez a gesztus.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Alfahírnek adott interjúban – amiben gyakorlatilag hülyének nevezte Márki-Zayt – már világosan kimondta: nem támogatja a hetedik frakció ötletét, mert Márki-Zay nem módosíthat úgy a szabályokon, ahogy az neki tetszik.

Ezzel, vagyis, hogy Márki-Zaynak nem lesznek saját képviselői, nem lesz saját frakciója, kérdésessé vált, hogyan tudna miniszterelnök lenni és kormányozni abban az esetben, ha győzne az ellenzék a tavaszi választáson.

A köztársasági elnök ugyanis a szabályok szerint a legtöbb képviselővel rendelkező pártot kéri fel, hogy jelöljön miniszterelnököt, erről pedig a Parlament fog szavazni. Ha sikerülne is átjutnia ezen Márki-Zaynak, mert például egyik ellenzéki párt sem kockáztatná meg a népharagot, és támogatná a vásárhelyi politikust, akkor is marad a kétség: saját képviselők, saját többség nélkül hogyan tudja majd akaratát végigvinni a hat párt ellenére.

Ezek a pártok ugyanis a jelek szerint még egy szimbolikus méretű (7 képviselőből álló) frakciót sem engedtek meg Márki-Zay Péternek!

Ezekről a dilemmákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen (amiben az erős főcímet is megmagyaráztuk):