Címlap Kultúra Nem szakmai, ...

Nem szakmai, hanem politikai közleményt adott ki az önkormányzat a veszélybe került POSZT miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsőként írta meg a Pécs Aktuál, hogy veszélybe került a POSZT, miután a szervező cégnek nem biztosítja a szükséges és szerződésben vállalt forrásokat az önkormányzat. Emiatt a cég vezetője be is adta a lemondását. Országos ügy lett cikkünkből, de a városvezetés nem szólalt meg, csak ígérték. Több mint egy hét után egy közleményben reagáltak, amiben azonban szinte semmi fontos nincs.

A Bognár Szilvia kulturális ügyekért felelős alpolgármester nevében kiküldött városházi közlemény 98%-a politikai odamondogatás. Fideszeznek benne, de a lényegről sajnos nagyon kevés szó esik. A lényeg ugyanis ez lenne:

Illetve ez sem mellékes:

Ellenben azt sugallja a mostani kommüniké, hogy a kormányzati támogatáson múlik a POSZT sorsa.

„Számunkra egy kérdés maradt nyitott: az idei fesztivál állami támogatásának mértéke és folyósításának üteme. A központi forrás időben történő megérkezése bizonyossá tenné a kulturális kormányzat elkötelezettségét a POSZT mellett”

– írják.

A közleményben szó esik arról is, hogy csúsznak a versenydarabok válogatói, pontosabban meghosszabbították ezt. Eredeti információink szerint a POSZT-tot szervező cég a darabokat válogató szakembereknek sem tud(ott) fizetni az önkormányzati cég elmaradt kifizetése miatt, de most a közleményben azzal indokolják mindezt, hogy

„a meghosszabbított válogatás oka éppen egy remek pécsi darab”, amit meg akarnak nézni, és csak utána döntik el, jelölik-e.”

Az szerencsére viszont teljesen egyértelműen kiderül a közleményből, hogy az alpolgármesternek már volt szerencséje látni a darabot és neki nagyon tetszett!

Úgy tudjuk egyébként, hogy jövő héten újabb tárgyalásra kerül sor a POSZT szervezői, tulajdonosai között. Ezért is okozott némi csalódást az, hogy ennyire információszegény, de politikai odamondogatásban gazdag közlemény jelent meg csak az ügyben.

Bognár Szilvia középen.

Íme a teljes közlemény:

„Az elmúlt években, az előző, fideszes városvezetés idején március közepe előtt nemigen szóltak a hírek az aktuális évi színházi fesztiválról. Ám mivel most látszólag komoly aggodalom övezi a POSZT-ot a jobboldali sajtó és politika részéről, szükségesnek tartunk tisztázni néhány tényt.

Szeretnék minden, a POSZT-ért és a fesztivál pécsiégéért aggódót megnyugtatni: Pécs város vezetése és jómagam személyesen is mindent megteszünk azért, hogy szeretett fesztiválunk itt maradjon. Ahogy azt már korábban is mondtam: a POSZT-ból a P Pécset jelenti, mi pedig ehhez tartjuk magunkat.

A fesztivált szervező cég, a POSZF NKft. ügyvezető igazgatója, Magyar Attila beadta lemondását, ennek elfogadásáról és az új ügyvezető megbízásáról a társaság taggyűlése jogosult döntést hozni. A tagok gondoskodtak a taggyűlés összehívásáról, amely március 9-én délután ül össze. Reményeink szerint arra méltó, a szakmában ismert és elismert vezető kerül a POSZF NKft. élére, akinek nem csak a tapasztalata, de a szíve-lelke is megvan a feladathoz.

Mint az a közvélemény számára már ismert, Pécs önkormányzata a korábbi 30 mellett további 20 millió forint biztosítását vállalta a POSZT lebonyolításához annak érdekében, hogy a fesztivált eredeti helyszínén tudjuk megszervezni. Ennek a vállalásnak eleget is teszünk, e felől senkinek ne legyenek kétségei. Számunkra egy kérdés maradt nyitott: az idei fesztivál állami támogatásának mértéke és folyósításának üteme. A központi forrás időben történő megérkezése bizonyossá tenné a kulturális kormányzat elkötelezettségét a POSZT mellett, ami minden bizonnyal biztonságot nyújtana a szervezőknek és megnyugvást a fesztivált szerető közönségnek.

E közben a versenydarabok válogatása is folyamatosan zajlik, és ez így lesz egészen március 9-ig. A meghosszabbított válogatás oka éppen egy remek pécsi darab, a színészként és rendezőként is kedvelt Anger Zsolt rendezte Fúrnitúr. Az ítészek a Pécsi Nemzeti Színház darabjáról is véleményt kívánnak alkotni, így hétfőn megtekintik, azaz éppen egy kiváló pécsi darab az oka annak, hogy a válogatás nem február végéig, hanem tovább tart. Én magam már láttam a darabot, és csak ajánlani tudom mindenkinek.

Röviden: az idei POSZT kapcsán a szakma és a pénzügyi háttér biztosításában érintett pécsi önkormányzat is teszi a dolgát. Abban bízom: minden pécsi civil és politikai erő abban érdekelt, hogy a 20. POSZT itt, Pécsett nyújtson fantasztikus élményt a résztvevőknek.

Bognár Szilvia”